Bevrijdingsdag 2023 komt er weer aan, en dat is voor veel mensen een feestelijke dag. Waar dit voor de één een emotionele dag is met veel herinneringen, is dit voor de ander een dag met veel gezelligheid. Iedereen viert deze dag op zijn eigen manier. Voordat jij optimaal van Bevrijdingsdag 2023 kunt genieten, moet je hier natuurlijk wel iets meer over weten. Lees hier alles wat je moet weten.

 

Dit vieren we met Bevrijdingsdag 2023 | 5 mei

Bevrijdingsdag 2023 valt net als elk jaar weer op 5 mei. Bevrijdingsdag wordt ook op 5 mei gevierd als 5 mei een zondag of religieuze dag is. Een gemeente kan er op bijvoorbeeld een zondag wel voor kiezen om festiviteiten te verbieden. Het is niet voor niks dat Bevrijdingsdag altijd op 5 mei valt. In 1945 is Nederland op 5 mei bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers capituleerden op deze dag. Ook vieren we op 5 mei de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. 5 mei staat dus in het teken van de vrijheid en de rechten van de burgers. Alle gebouwen van de Rijksoverheid hangen de Nederlandse vlag uit op Bevrijdingsdag. Veel burgers doen dit zelf ook.

 

Is Bevrijdingsdag 2023 een vrije dag?

Er is vaak veel verwarring over de vraag of Bevrijdingsdag een vrije dag is. Niet gek, want het is ook best wel verwarrend. Bevrijdingsdag op 5 mei is namelijk wel officieel een Nederlandse feestdag, maar geen verplichte vrije dag. Bevrijdingsdag en Koningsdag zijn de enige twee officiële Nederlandse feestdagen waarbij het niet vanzelfsprekend is dat je ook vrij bent. De werkgever mag zelf bepalen of hij of zij jou vrij geeft op 5 mei. Wel staat er in heel veel cao’s in Nederland beschreven dat werknemers eens in de vijf jaar verplicht vrij hebben op 5 mei. Dit valt altijd in een lustrumjaar, dus nu weer voor het eerst in 2025. Gelukkig valt de komende jaren ook nog in het weekend!

 

Studenten OV Bevrijdingsdag

Studenten OV op 5 mei 2023 werkt gewoon zoals normaal. Dit heeft alles te maken met de uitleg of Bevrijdingsdag 2023 een vrije dag is of niet. Als je een weekabonnement hebt op je studenten OV, dan reis je doordeweeks gratis en in het weekend en op feestdagen met korting. Bevrijdingsdag 2023 is geen verplichte vrije dag, waardoor het als een gewone vrijdag wordt gezien. Als je een weekendabonnement hebt, reis je juist vrij op feestdagen en in het weekend. Maar ook bij de NS zien ze Bevrijdingsdag pas als officiële feestdag in 2025.

 

Welke Bevrijdingsdag festivals zijn er in 2023?

Er zijn veel festivals op Bevrijdingsdag 2023, maar waar? En welke is het leukst? Om de beste keuze te maken hebben wij drie leuke Bevrijdingsfestivals voor je op een rijtje gezet.

1. Het Bevrijdingsfestival 

Het Bevrijdingsfestival is het grootste muziekevenement van Nederland, omdat het zich op zoveel verschillende plaatsen afspeelt. Het Bevrijdingsfestival kun je namelijk bezoeken in Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. In totaal worden er 300 optredens gegeven in deze 14 steden in Nederland. Tabitha, Froukje en MEAU zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Zij vliegen in helikopters van de Koninklijke Luchtmacht tussen de verschillende festival locaties. Alle festivals zijn gratis en geopend van 12:00 tot 23:00 uur.

2. Het Amsterdams Verbond

Het Amsterdams verbond is een ander groot festival op Bevrijdingsdag 2023. Hier moet je wel kaartjes voor kopen, maar dit kan het ook helemaal waard zijn. Er komen namelijk artiesten zoals Ronnie Flex, Bilal Wahib, Benny Rodrigues, Michel de Hey en nog veel meer. Het festival vindt plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam en duurt van 12:00 tot 23:00 uur. Je kunt kaartjes kopen en meer informatie vinden op de website van het Amsterdams Verbond.

3. Dance4Liberation 

Ook in Zwolle is een gaaf festival op Bevrijdingsdag 2023. Dance4Liberation heeft drie area’s met te gekke stages. Frenna, Freddy Moreira, Flemming, Trobi, Antoon, Cynthia Spiering, Stan Christ en nog veel meer komen optreden bij Dance4Liberation. Kaartjes voor het event op de Wijthmenerplas in Zwolle vind je op de website van Dance4Liberation.

 

Hopelijk hoef jij dit jaar niet te werken op Bevrijdingsdag 2023, en kun jij er een hele leuke dag van maken!