Bevrijdingsdag 2024 komt er weer aan. Waar dit voor de één een emotionele dag is met veel herinneringen, is dit voor de ander een dag met veel gezelligheid. Iedereen viert deze dag op zijn eigen manier. Voordat jij optimaal van Bevrijdingsdag 2024 kunt genieten, moet je hier natuurlijk wel iets meer over weten. Heb je zin om naar een festival te gaan, maar heb je nog geen concrete plannen? Wij hebben voor jou onder andere uitgezocht welke festivals er worden georganiseerd. Lees snel verder!

Inhoud

> Dit vieren we met Bevrijdingsdag 2024
> Is Bevrijdingsdag 2024 een vrije dag
> Studenten OV Bevrijdingsdag
> Welke Bevrijdingsdag festivals zijn er in 2024?

Dit vieren we met Bevrijdingsdag 2024 | 5 mei

Bevrijdingsdag 2023 valt net als elk jaar weer op 5 mei. Bevrijdingsdag wordt ook op 5 mei gevierd als 5 mei een zondag of religieuze dag is. Een gemeente kan er op bijvoorbeeld een zondag wel voor kiezen om festiviteiten te verbieden. Het is niet voor niks dat Bevrijdingsdag altijd op 5 mei valt. In 1945 is Nederland op 5 mei bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers capituleerden op deze dag. Ook vieren we op 5 mei de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. 5 mei staat dus in het teken van de vrijheid en de rechten van de burgers. Alle gebouwen van de Rijksoverheid hangen de Nederlandse vlag uit op deze dag. Veel burgers doen dit zelf ook.

Is Bevrijdingsdag 2024 een vrije dag?

Er is vaak veel verwarring over de vraag of Bevrijdingsdag een vrije dag is. Niet gek, want het is ook best wel verwarrend. Bevrijdingsdag op 5 mei is namelijk wel officieel een Nederlandse feestdag, maar geen verplichte vrije dag. Bevrijdingsdag en Koningsdag zijn de enige twee officiële Nederlandse feestdagen waarbij het niet vanzelfsprekend is dat je ook vrij bent. De werkgever mag zelf bepalen of hij of zij jou vrij geeft op 5 mei. Wel staat er in heel veel cao’s in Nederland beschreven dat werknemers eens in de vijf jaar verplicht vrij hebben op 5 mei. Dit valt altijd in een lustrumjaar, dus nu weer voor het eerst in 2025. Gelukkig valt het dit jaar ook nog in het weekend!

Studenten OV Bevrijdingsdag

Studenten OV op 5 mei 2024 werkt gewoon zoals normaal. Dit heeft alles te maken met de uitleg of Bevrijdingsdag 2024 een vrije dag is of niet. Als je een weekabonnement hebt op je studenten OV, dan reis je doordeweeks gratis en in het weekend en op feestdagen met korting. Bevrijdingsdag 2024 is geen verplichte vrije dag, waardoor het als een gewone vrijdag wordt gezien. Omdat het dit jaar op een zondag valt, reis je met je weekabonnement met korting. Als je een weekendabonnement hebt, reis je juist vrij op feestdagen en in het weekend, dus ook dit jaar.

Welke Bevrijdingsdag festivals zijn er in 2024?

Er zijn veel festivals op Bevrijdingsdag 2024, maar waar? En welke is het leukst? Om de beste keuze te maken hebben wij drie leuke festivals voor je op een rijtje gezet.

1. Het Bevrijdingsfestival 

Het Bevrijdingsfestival is het grootste muziekevenement van Nederland, omdat het zich in 12 verschillende provincies wordt gehouden. Het Bevrijdingsfestival kun je namelijk bezoeken in Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. In totaal worden er 300 optredens gegeven in deze 14 steden in Nederland. Claude, Flemming, Son Mieux en Wende zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Zij vliegen in helikopters van de Koninklijke Luchtmacht tussen de verschillende festival locaties. Alle festivals zijn gratis vinden plaatsen van 12.00 tot 00.00 uur.

> Bekijk hier de algemene website van Bevrijdingsfestival

2. Het Amsterdams Verbond

Het Amsterdams verbond is een ander groot festival op Bevrijdingsdag 2024. Hier moet je wel kaartjes voor kopen, maar dit kan het ook helemaal waard zijn. Er komen namelijk artiesten zoals Jonna Fraser, Idaly, Benny Rodrigues, Zoë Tauran en nog veel meer. Het festival vindt plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam en duurt van 12.00 tot 23.00 uur. De kaartjes zijn voor dit jaar helaas uitverkocht, maar je kunt je wel aanmelden voor de waiting list voor het geval dat iemand zijn ticket verkoopt.

> Meld je aan voor de waiting list

3. Dance4Liberation 

Ook in Zwolle is een gaaf festival op Bevrijdingsdag 2024. Dance4Liberation heeft drie area’s met te gekke stages. Frenna, Bizzey, Roxy Dekker, Trobi, Rebelion, Stan Christ en nog veel meer komen optreden bij Dance4Liberation. De laatste kaartjes voor het event op de Wijthmenerplas in Zwolle zijn te verkrijgen voor € 33,50 op de website van Dance4Liberation.

> Koop hier de laatste kaarten voor Dance4Liberation

 

Wij wensen jullie alvast heel veel plezier tijdens Bevrijdingsdag 2024!