Ga je binnenkort op vakantie of voor langere tijd op reis? Grote kans dat je daarvoor dan ook op zoek bent naar een goede reisverzekering. Maar hoe vind je nou een verzekering die bij je past? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij zochten het voor je uit!

Een reisverzekering afsluiten

Bij het afsluiten van een reisverzekering zijn een heleboel aspecten waar je op kunt letten. Het begint bijvoorbeeld al bij de keuze tussen een kort- of doorlopende verzekering, maar ook het bedrag van de spullen dat vergoed wordt, de hoogte van het eigen risico en de dekking zijn belangrijk.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering wil afsluiten. De eerste sluit je af voor een specifieke vakantie, en kun je vaak aanschaffen bij bijvoorbeeld het boeken van een vlucht of treinticket. Kies je voor deze soort verzekering, dan betaal je een bepaald bedrag in één keer, en ben je voor die specifieke reis verzekerd.

Ga je een doorlopende reisverzekering afsluiten? Dan betaal je een bedrag per maand aan een verzekeraar, en vervolgens ben je voor al je reizen – afhankelijk van de dekking natuurlijk – verzekerd. Je hoeft hierbij dus niet na te denken over je verzekering bij het boeken van een vakantie, en vaak ben je zelfs verzekerd als je een paar dagen in Nederland weggaat, bijvoorbeeld naar een festival.

De eerste is vaak voordeliger als je niet vaak op reis gaat. Ga je bijvoorbeeld één of twee keer per jaar op vakantie? Dan is het net zo makkelijk om bij het boeken van je reis een verzekering aan te schaffen. Dat is dan over het algemeen goedkoper dan wanneer je maandelijks betaalt. Maar ga je vaker op reis, of ga je langer op reis naar verschillende landen? Dan is het goedkoper en makkelijker om een doorlopende verzekering af te sluiten. Ten eerste is het bedrag wat je dan in totaal betaalt vaak een stuk lager dan wanneer je voor iedere reis een losse verzekering afsluit. Maar daarnaast scheelt het ook een hoop gedoe: je hoeft niet steeds opnieuw aan je verzekering te denken, en als je langer op reis bent en naar verschillende landen gaat hoef je niet iedere keer te checken of je verzekering dan nog wel geldig is of dat je een nieuwe af moet sluiten.

Hoeveel schade wordt er vergoed?

Ten tweede is het van belang om te bepalen welk bedrag je wil laten vergoeden. Ga je vaak op reis met dure kleding, je laptop, een dure telefoon, etc.? Dan wil je waarschijnlijk een hoger bedrag laten vergoeden dan wanneer je met slechts het minimale en zonder dure spullen gaat backpacken.

Probeer om eens een schatting te maken van de waarde van de spullen die je normaal meeneemt op reis, en sluit die dekking – of misschien iets boven die dekking – af. Wordt je hele koffer dan gestolen? Dan wordt dat alsnog vergoed. Geef je niet zo om je kleding, maar wel om je dure laptop en telefoon? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de waarde daarvan te laten uitkeren bij verlies of diefstal. Let wel op: over het algemeen geldt dat hoe hoger het bedrag is dat je kiest, hoe duurder je verzekering zal zijn.

Welk eigen risico is er aan de verzekering verbonden?

Naast de maximale hoogte van de schade die de verzekering vergoedt, kun je vaak ook kiezen voor een eigen risico bedrag. Dit is het bedrag dat je altijd zelf betaalt als er iets met je spullen gebeurt. Maar wel geldt dat als je een hoger eigen risico bedrag kiest, je verzekering of maandelijkse premie bij een doorlopende verzekering lager wordt.

Het is dus een risico, maar alleen jij kunt bepalen of je dat wil nemen. Kies je voor safe en laat je alles vergoeden? Of betaal je liever wat minder per maand, maar betaal je zelf een deel van je verloren spullen?

Welk deel van de wereld dekt de reisverzekering?

Als laatste kun je bij veel reisverzekeraars kiezen tussen een dekking voor bepaalde landen of continenten. In Nederland komt dat er bij de meeste verzekeraars op neer dat je vaak tussen werelddekking of dekking in alleen Europa kunt kiezen. Wanneer je voor werelddekking gaat, worden je spullen overal vergoed. Kies je voor Europa? Dan ben je alleen op reis binnen Europa verzekerd.

Ga je dus meestal op citytrips of vakanties binnen ons eigen continent? Dan is een Europa-dekking voldoende. Maar reis jij de hele wereld over en hop je van het ene naar het andere continent? Dan is het verstandig om werelddekking af te sluiten.

Tip: nog een koffer nodig? Bekijk hier betaalbare koffers!