Onderzoeksbureau Emolument vroeg ruim 5000 Europese afgestudeerden met een paar jaar werkervaring naar hun salarisontwikkeling. Bij welke universiteit had jij moeten studeren om een topsalaris te verdienen?

Vooral rijke Zwitsers in de top 10

In het onderzoek blijken de mensen met 5 tot 10 jaar werkervaring het meeste te verdienen als ze gestudeerd hebben aan een Zwitserse universiteit. Maar liefst de hele top 4is bevolkt door Zwitserse inzendingen. Helemaal fair is dat misschien niet, want de kosten van levensonderhoud in Zwitserland zijn ook nogal hoog, dus wie daar blijft werken krijg bijna “vanzelf” ook een hoger salaris.

Verder in de top 10 de London Business School (op plek 5) en de London School of Economics (op plek 10). Daar tussenin maar liefst 4 Franse universiteiten, met HEC Paris op plek 6.

 

Een hoog salaris via Nederlandse universiteiten?

Niet getreurd over de top 10. De Erasmus universiteit in Rotterdam staat als hoogste Nederlandse instituut vermeld. Ook Maastricht University komt qua gemiddelde (mediaan) salaris nog in de top 20 terug.

De salarissen hangen natuurlijk ook sterk af van de opleidingen op de betreffende universiteitn en de logische vervolgbanen die er mee samen hangen. Universiteiten met relatief veel Finance & Business opleidingen (zoals Erasmus) leveren ook meer afgestudeerden op met betere salaris vooruitzichten. Over het algemeen levert een technische of een economische studie in elk geval het meeste op.

De volledige lijst met universiteiten uit het onderzoek kun je hier terugvinden.

Het gaat hier uiteraard om gemiddelden. De beste kans op een goed salaris krijg je natuurlijk door beter dan gemiddeld te zijn. Of misschien zelfs wel door als ondernemer aan de slag te gaan…