Ook mensen met beperkingen zoals doof of blind zijn moeten kunnen sporten, volgens een aantal studenten in Utrecht. Ook willen deze mensen dit net zo graag als mensen die wel goed kunnen horen en zien. Maar helaas is bijvoorbeeld op de maat roeien niet eenvoudig voor doofblinde mensen. Wanneer dit wordt geprobeerd met een tolk die de handelingen uitbeeldt met zijn of haar handen, ben je toch vaak net iets te laat. Zes studenten uit Utrecht hebben hier een oplossing op bedacht; een speciaal trilvest.

 

Trilvest

Wanneer je niet kan horen en zien, ben je snel afhankelijk van de zintuigen die nog wel werken: ruik, smaak en tast. Dit laatste zintuig wordt gebruikt bij de oplossing van de Utrechtse studenten. Het trilvest lijkt op een hardloopvest en is via bluetooth verbonden met een afstandsbediening die waterdicht is. Met deze afstandsbediening kan de stuurman verschillende berichten geven aan de mederoeiers. Bij deze berichten kun je denken aan het roeiritme, remmen, bukken of simpelweg ja of nee. De berichten zijn door de dragers van het vest voelbaar door de trilmotortjes.

 

Toekomst

Hoe het nu verder gaat met het trilvest is de vraag. De studenten zijn momenteel nog bezig met hun studie. Elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde zijn de studies die zij momenteel volgen. Om deze reden lukt het de studenten nog niet om een eigen bedrijf op te zetten. Het liefst willen zij het product verder ontwikkelen samen met een bedrijf, dan zou het in de toekomst wellicht ook bij andere sporten gebruikt kunnen worden.

 

Bron: AD.nl