In het weekend langs bij je ouders, een stedentrip met je huisgenoten of nieuwe meubels ophalen voor je kamer: het hebben van een rijbewijs is erg handig. Voor korte ritjes kan je een auto huren, maar soms is een eigen bolide toch fijner. Dan kun je wanneer je maar wil overal heen rijden.

Maar aan een eigen auto hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Niet alleen de aanschaf is een grote kostenpost, maar ook aan het onderhoud, de benzine, de wegenbelasting en de verzekering ben je maandelijks veel geld kwijt. Autoverzekeringen zijn voor jongeren tot 24 jaar vaak zelfs duurder dan voor oudere bestuurders. Waarom is dit zo?

 

Risicogroep tot 24 jaar

Als je een auto koopt, moet je je auto verzekeren met minimaal een WA-verzekering. Verzekeraars bepalen zelf hoe hoog de premie is, waardoor deze kan verschillen tussen de aanbieders. Maar ook bij één verzekeraar betaalt niet iedereen hetzelfde: jongeren betalen vaak meer premie dan oudere automobilisten.

Dit heeft meerdere oorzaken. Zo bouw je in de tijd dat je verzekerd bent schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie wordt. Als je jong bent en je eerste auto koopt, begin je onderaan de bonus-malusladder. Dat betekent dat je een hogere premie betaalt dan iemand die bijvoorbeeld tien schadevrije jaren heeft.

Ook zien veel verzekeraars bestuurders tot 24 jaar als risicogroep. Jongeren richten naar verhouding namelijk meer schade aan, doordat zij minder ervaren zijn en soms ook roekelozer rijden. Dit is terug te zien in de hoogte van de premie: deze is vaak hoger dan bij autobezitters die ouder zijn dan 24 jaar.

 

Autoverzekering op naam van ouders zetten

Je ouders hoeven waarschijnlijk minder premie te betalen als zij een autoverzekering afsluiten, aangezien zij niet onder de risicogroep vallen en misschien ook al schadevrije jaren hebben opgebouwd. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om de auto op naam van je ouders te verzekeren.

Dit is echter niet verstandig: wettelijk mag dit niet, je bent namelijk verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dit niet? Dan pleeg je fraude.

Als je verzekeraar hierachter komt, kan die de verzekering per direct beëindigen. Dit kan ook op het moment zijn dat je net een ongeluk hebt gehad waarbij schade is ontstaan, wat betekent dat eventuele kosten niet worden uitgekeerd en je hier zelf voor moet opdraaien. Ook is er een kans dat je in het vervolg niet meer geaccepteerd wordt door een nieuwe verzekeraar of veel meer premie betaalt.

Verder bouw je zelf geen schadevrije jaren op als je jouw auto op naam van je ouders verzekert. Hierdoor betaal je op latere leeftijd alsnog meer premie dan wanneer je zelf al een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Gelukkig bieden sommige verzekeraars een jongeren autoverzekering aan, waarmee je bijvoorbeeld no-claimkorting krijgt als je student en/of jonger dan 24 jaar bent. Het kan lonen om hiernaar op zoek te gaan om zo te profiteren van een lagere premie.

 

Je eerste auto

Een auto geeft je veel vrijheid. Koop je als student je eerste auto? Dan is het verstandig om een goed beeld te krijgen van het kostenplaatje, zodat je zeker weet dat je het kunt betalen. Ook kun je uitzoeken of er speciale studentenverzekeringen zijn waarmee je korting krijgt op je autoverzekering. Op die manier maak je het wat betaalbaarder voor jezelf!