Ben je je aan het oriënteren op jouw vervolgstudie? Dan zie je dit woord waarschijnlijk overal voorbij komen: economie. Voor de meeste mensen is het ook geen onbekend woord, maar veel mensen vinden het lastig om dit begrip uit te leggen. Zeker als jij economie interessant vindt en overweegt om een economische opleiding te gaan volgen, is het handig als je goed begrijpt wat economie precies inhoudt. Daarom hebben wij dit artikel voor je geschreven. Wat is economie, wat is economie op de middelbare school, wat is een economische opleiding en wat betekent werken in de economie? Je leest het hier!
Wat is economie?
Economie is eigenlijk een heel breed begrip. Je zult misschien wel weten dat economie met geld te maken heeft, maar het gaat om veel meer dan geld. Economie draait om middelen. Als mens heb je wensen en behoeften en die probeer je te vervullen met middelen. Je wil welvarend en gelukkig zijn. De middelen die je daarvoor nodig hebt, worden behandeld in de economische wetenschap. De productie, consumptie en distributie van goederen waar men behoefte aan heeft, horen bij de economie. Inkomsten, uitgaven en welvaart zijn daarom belangrijke onderwerpen binnen de economie.
Dat klinkt misschien als een onduidelijk verhaal, we begrijpen het. Over het antwoord op de vraag wat is economie wordt dan ook regelmatig gediscussieerd. Uiteindelijk komt het erop neer dat economische wetenschappen draaien om het produceren, distribueren en consumeren van goederen en diensten en alles wat daarbij komt kijken. Dit kan binnen een bedrijf zijn, binnen een land of binnen een huishouden.
Economie op de middelbare school
Je eerste kennismaking met het begrip economie zal waarschijnlijk op de middelbare school zijn. Hier krijgen de meeste leerlingen het vak economie aangeboden. Tijdens de lessen wordt economie in de breedste zin behandeld. Je kunt denken aan begrippen zoals inflatie, welvaart, arbeidsmarkt, wisselkoersen, handel, wereldeconomie, micro-economie en meer. Het eindexamen en de tentamens bestaan vooral uit theoretische open- of meerkeuzevragen. Na het volgen van het vak economie op de middelbare school heb je een veel beter beeld van wat economie nu precies is.
Wat is een economie opleiding?
Vond jij het vak economie interessant én was jij er goed in? Dan zou het heel goed kunnen dat jij je aan het oriënteren bent voor een economische vervolgopleiding! Maar wat is een economische opleiding eigenlijk? Niet alleen het begrip, maar ook de keuze in economische opleidingen is vrij breed. Als je bij een opleidingsinstituut filtert op economische opleidingen, zul je zien dat de studies die overblijven vrij uiteenlopend zijn. Toch hebben de opleidingen iets met elkaar gemeen: alle opleidingen hebben direct of indirect iets te maken met het produceren, distribueren en consumeren van goederen en diensten. Bij economische opleidingen kun je denken aan:
- Finance
- Accountancy
- Commerciële economie
- Bedrijfskunde
- Ondernemerschap
- Technische bedrijfskunde
- International business
- HRM
- Administratie
- Management opleiding
- Business innovation
- Hotel management
- Tourisme
- Event management
… en nog veel meer!
Werken in de economie
Na een economische opleiding zijn er natuurlijk veel economische banen waar je terecht kunt. Binnen ieder bedrijf heb je functies die perfect aansluiten op een economische studie. Er zijn dus volop mogelijkheden! Ook is een economische studie ideaal als je je eigen bedrijf wilt opzetten. Handig!
Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een beter antwoord geven op de vraag: wat is economie? Heb je vragen over een specifieke opleiding? Dan kun je het beste terecht bij de hogeschool of universiteit zelf.