Een leuke (bij)baan is van essentieel belang. Uiteraard moet je geld verdienen om alle leuke dingen in je leven (en je vaste lasten) te betalen, maar een bijbaan kan je ook veel andere voordelen opleveren. Je kunt jezelf ontwikkelen, nieuwe mensen leren kennen, ervaring opdoen in de praktijk en een cv opbouwen. Daarnaast kun je natuurlijk ook heel veel plezier hebben in je werk. Kortom, een leuke baan hebben is superfijn. Maar hoe kom je aan zo’n leuke baan? In deze blog kun je 1o tips vinden voor bij het solliciteren. Neem ’t snel door!

 

10 sollicitatie tips

1. Gebruik je netwerk

Je hebt meer mensen om je heen dan je denkt. Ook mensen waarvan je hun werk of branche misschien helemaal niet interessant vindt. Maar die kunnen maar net toevallig iemand kennen die een leuke ‘functie elders’ open heeft staan. Durf te vragen aan al jouw vrienden en kennissen. Elke kleine ingang bij een bedrijf kan al helpen!

2. Zet het online

Een sollicitatieprocedure loopt tegenwoordig meestal vrijwel volledig online. Je kunt alle beschikbare online hulpmiddelen dan ook goed gebruiken tijdens jouw zoektocht naar een leuke baan. Zet een berichtje op LinkedIn waarin je zegt dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging en maak een profiel aan op verschillende online vacaturebanken. Je zult zien dat je binnen een mum van tijd verschillende berichten binnenkrijgt.

3. Weet wat je wil

Voordat je echt gaat solliciteren op een functie, is het belangrijk dat je goed weet wat je wil. Bedenk welke aspecten van een baan jij belangrijk vindt, zoals salaris, flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden, collega’s of de locatie. Ook kan je bijvoorbeeld bedenken of je tijdens je studenten bijbaan juist een bijbaan wil die goed aansluit op je studie of die goed te combineren valt met je studie. Allemaal keuzes! Als je deze van tevoren al goed op een rijtje hebt staan, voorkom je onnodige sollicitaties.

4. Oriënteer je goed

Zorg ervoor dat je je goed hebt georiënteerd, en niks aan je voorbij hebt laten gaan. Er zijn zoveel mogelijkheden, het zou zonde zijn als je leuke kansen laat lopen.

5. Zorg voor een up to date cv

Bij een sollicitatie wordt er vaak als eerste naar je cv gekeken. Daarom is het belangrijk dat je cv volledig up to date is en dat hij er netjes en overzichtelijk uitziet. Je kunt er ook nog leuke / originele competenties opzetten, om je cv wat minder saai en daarmee opvallender te maken.

6. Blijf jezelf

Doe je zelf niet anders voor dan dat je bent. Allereerst is dit natuurlijk helemaal niet nodig, maar daarnaast kan het ook heel onprettig zijn en veel energie kosten als je niet jezelf kunt zijn. Als een bedrijf jou niet vindt passen bij hen of bij de functie, dan is dat maar zo!

7. Stel je open op

Wees eerlijk over jezelf en jouw kwaliteiten. Je hoeft echt niet alles te kunnen en overal al ervaren in te zijn. Je kunt hier beter eerlijk en open over zijn dan dat je later door de mand valt. Daarnaast kan een open houding enorm helpen bij een sollicitatie. Kijk de mensen met wie je aan tafel zit in de ogen aan, kin omhoog en je schouders naar achter. Zo kom je heel anders over!

8. Wees punctueel

Zorg ervoor dat je op tijd bent, je afspraken nakomt en redelijk snel reageert. Bedrijven vinden dit vaak heel erg fijn werken en zo maak je een goede eerste indruk. Veel te vroeg komen is trouwens ook weer niet de bedoeling. Loop dan liever nog een blokje om en meld je ca 5 minuten voor de afgesproken tijd pas.

9. Stel vragen

Dit is het makkelijkst voor jezelf om te doen, laat de ander praten! Mensen vinden het leuk en fijn om dingen te vertellen over iets waar ze trots op zijn. Wees geïnteresseerd over het bedrijf en de eventuele functie. Ten slotte wil je hier zelf natuurlijk ook al alles vanaf weten.

10. Wees kritisch

Probeer te onthouden dat het niet alleen draait om of het bedrijf jou wil aannemen, maar ook of jij bij het desbetreffende bedrijf wil werken. Kijk kritisch naar de inhoud van de functie en het gevoel dat je erbij krijgt.

Hopelijk kun jij aan de hand van deze tips aan de slag bij jouw droombaan! Of dat nou in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht of Leiden is, ga ervoor!