Een (bij)baan zoeken kan lastiger zijn dan je denkt. En dat terwijl een baan of een bijbaan naast je studie toch wel essentieel is. Je wil immers alle leuke dingen in het leven wel kunnen betalen. Daarnaast besteed je ook veel tijd op je werk, waardoor het mooi meegenomen is als je plezier hebt in je baan. Al deze eisen maken het vinden van een (bij)baan niet zo gemakkelijk. Om je een handje te helpen, hebben we onderstaande stappenplan voor je gemaakt!

 

Stappenplan voor een leuke (bij)baan

Om de perfecte (bij)baan te vinden, moet je een aantal stappen doorlopen. Het is belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen neemt, dus neem je tijd per stap!

  • Stap 1: Bepaal voor jezelf wat je leuk en belangrijk vindt in een baan. Denk hierbij aan locatie, tijden, flexibiliteit, branche, collega’s, leer/groeimogelijkheden, mate van zelfstandigheid, maatschappelijke rollen of autoriteit.
  • Stap 2: Zet je eigen kwaliteiten, ervaringen en pluspunten op een rijtje, zodat je goed kan checken of een vacature bij jou past.
  • Stap 3: Werk je cv volledig bij en zorg dat je ‘m eventueel in het Engels klaar hebt staan.
  • Stap 4: Oriënteer eens bij vrienden en kennissen wat voor werk zij doen en wat ze daar leuk en minder leuk aan vinden. Ook kun je ze natuurlijk vragen of zij wellicht ergens een vacature voorbij hebben zien komen.
  • Stap 5: Ga online op zoek. Zet een berichtje op LinkedIn dat je op zoek bent en bekijk vacatures op LinkedIn, Google, Indeed en andere online vacaturebanken, zoals studiegerelateerdebijbaan.nl. Filter hierbij op jouw eisen, zoals locatie, branche of functie.
  • Stap 6: Solliciteer! Probeer bij ieder bedrijf waar je solliciteert een persoonlijke en originele motivatiebrief te schrijven. Bedenk je dat een bedrijf veel verschillende sollicitaties binnenkrijgt en jij er natuurlijk wel uit moet springen. Maar belangrijk om te onthouden is dat je wel jezelf moet blijven! Beloof geen dingen die je niet waar kan maken, daar ga je zelf ook niet gelukkig van worden.
  • Stap 7: Ga op gesprek bij het bedrijf waar je (hopelijk) wordt uitgenodigd. Onthoud hierbij, het is niet alleen een gesprek om te kijken of zij jou willen aannemen, maar ook of jij bij ze wil werken. Proef de sfeer en kijk of je je prettig voelt in de omgeving. Geef aan het einde van het gesprek aan dat jij (en zij misschien ook) er even over wil nadenken.
  • Stap 8: Denk rustig na over het eventuele aanbod en praat erover met de mensen om je heen. Als je er enthousiast van wordt, bel ze dan op en breng het goede nieuws!

 

Locaties voor een (bij)baan

Als je op zoek gaat naar jouw perfecte (bij)baan, moet je natuurlijk ook een fijne werkplek vinden. Dit is uiteraard afhankelijk van waar je woont, maar om wat inspiratie te krijgen kun je de vacatures in onderstaande steden eens checken. Hier zijn vaak veel leuke banen te vinden! Daarnaast zijn dit ook populaire studentensteden.