Het einde van het jaar is weer aangebroken en dat betekent niet alleen kerst, oudjaarsdag en nieuwjaarsborrels, maar ook de tijd van zorgverzekeringen. Ieder kalenderjaar krijg je namelijk de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering, waardoor je goedkoper of beter uit kan zijn. Maar een zorgverzekering draait niet alleen maar om het geld. Je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je de juiste aanvullende verzekeringen kiest en je gebruik kan maken van de handigste zorgaanbieders. In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben, dus dan kan je maar beter de beste hebben! In deze blog vind je 8 tips voor het kiezen van de beste zorgverzekering. 

1. Breng jouw behoeftes in kaart

Zorg ervoor dat je goed weet aan welke zorg jij behoefte hebt en verwacht te gaan hebben volgend jaar. Je kunt hierbij je persoonlijke situatie en lichamelijke gezondheid meenemen, maar je kunt ook kijken naar de zorg waar jij de afgelopen jaren gebruik van hebt gemaakt. Zo zorg je ervoor dat je voor alles goed gedekt bent en je geen aanvullende verzekeringen kiest die je niet gaat gebruiken. Goede eerste stap voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering!

2. Denk na over je eigen risico

Je eigen risico is een belangrijk aspect bij jouw zorgverzekering. Het kan ervoor zorgen dat je een goedkoper of juist een duurder jaar tegemoet gaat. Wanneer jij verwacht weinig gebruik te maken van zorginstellingen dit jaar, kun je beter een hoog eigen risico kiezen. Zo zorg je ervoor dat jouw maandelijkse premie een stuk lager is. Als je wel veel gebruik gaat maken van de zorg, is een hoog eigen risico juist niet voordelig. Denk hier dus over na voordat je de beste zorgverzekering gaat uitkiezen.

3. Check of je geen dubbele verzekeringen hebt

Voordat je begint met het kiezen van jouw beste zorgverzekering, kun je geld besparen door te checken of je geen dubbele verzekeringen hebt. Een voorbeeld hiervan is een doorlopende reisverzekering die ook al medische kosten in het buitenland dekt. Dan is het niet meer nodig om dit extra bij jouw zorgverzekering te kiezen.

> Benieuwd welke verzekeringen jij nodig hebt als student? Lees hier verder!

4. Gebruik vergelijkingssites

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, er zijn verschillende bedrijven die jou helpen met zorgverzekeringen vergelijken. Op sites zoals Independer vul je gemakkelijk je leeftijd, postcode en wat andere persoonlijke gegevens in, waarna ze voor jou de beste opties voorschotelen. Gebruik dit als leidraad in je zoektocht.

5. Kijk ook naar de extra services en diensten

Een zorgverzekeraar biedt vaak ook veel extra services en diensten aan. Bij sommige zorgverzekeraars kun je bijvoorbeeld alleen maar online communiceren, terwijl anderen een fysieke locatie hebben waar je altijd terecht kunt voor vragen. Vraag jezelf af hoeveel behoefte je hebt aan extra services en onderzoek wat dit doet met de prijs van jouw zorgverzekering.

6. Bekijk het zorgaanbod van de zorgverzekeraar

Een belangrijk onderdeel van een zorgverzekering is de vrije keuze in zorg of niet. Bij een vrije zorgkeuze kun je naar iedere zorgaanbieder in Nederland, terwijl andere verzekeraars een bepaalde selectie hebben gemaakt. Denk hierover na!

7. Check recensies en praat erover!

Onderzoek wat de ervaringen van anderen zijn van de zorgverzekeraar waar je over twijfelt. Bekijk recensies online en praat er eens over met je vrienden, huisgenoten, medestudenten of ouders. Samen ben je een stuk wijzer!

8. Vraag zorgtoeslag aan

Een zorgverzekering kost natuurlijk geld, maar als student kun je dit vaak grotendeels betalen via jouw zorgtoeslag. Wanneer je inkomen minder dan €37.496 per jaar per jaar en je vermogen niet groter is dan €140.213, heb je recht op deze zorgtoeslag. Vraag deze zelf online aan.