Dus, je hebt de knoop doorgehakt en besloten om een tijdje te gaan studeren in het buitenland. Een uitstekende keuze voor zowel je persoonlijke als educatieve ontwikkeling. Maar of je nu voor één of twee semesters naar het buitenland gaat of slechts voor een paar weken, het vergt flink wat planning en geregel. Van het kiezen van een locatie tot het regelen van een visum, we kunnen ons voorstellen dat je met wat vragen zit over jouw tijd in het buitenland. Bij EF Education First hebben ze al bijna 60 jaar ervaring met het geven van onderwijs in het buitenland. Daarom geven zij je hun beste tips in de antwoorden op 4 vragen over studeren in het buitenland!
1. Waar kan ik het beste studeren in het buitenland?
Voordat je aan het avontuur van je leven kunt gaan beginnen, moet je eerst kiezen waar je naartoe wil. Blijf je binnen Europa of ga je liever wat verder weg? Ga je naar een Engelssprekend land of daag je jezelf uit door een land te kiezen met een voor jou nog vreemde taal, zoals Spaans, Italiaans of Koreaans? De beste plek om te studeren in het buitenland zal afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Als je een specifieke carrière ambieert kan een prestigieuze universiteit in Engeland of de Verenigde Staten de juiste keuze zijn waarmee je indruk zult maken op toekomstige werkgevers. Je kunt je keuze ook baseren op dingen zoals financiën, door uit te zoeken in welke landen het collegegeld en de kosten voor levensonderhoud het laagst zijn. Cultuur en levensstijl kunnen ook bepalende factoren zijn. Zie je jezelf al helemaal studeren in de hippe, technologisch geavanceerde landen Japan of Zuid-Korea, of liever in de mediterrane sferen van Spanje of Italië? Door al deze factoren en jouw persoonlijke prioriteiten in overweging te nemen en door te praten met studieadviseurs of studenten die eerder in het buitenland hebben gestudeerd, kun je een weloverwogen beslissing maken en zo kiezen wat voor jou de beste plek is om te studeren in het buitenland!
2. Wat zijn de voordelen van studeren in het buitenland?
In de wereld van vandaag zijn taalvaardigheden en interculturele vaardigheden de sleutel tot succes. Nieuwe plaatsen ontdekken, jezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur en nieuwe vrienden maken van over de hele wereld zijn bewezen factoren voor succes op lange termijn. Ook werkgevers vinden het belangrijk dat hun mensen buitenlandervaring hebben, en een breed perspectief op de wereld hebben. Naast het leren kennen van een nieuwe taal en cultuur brengt het je waardevolle nieuwe kennis, herinneringen en ervaringen die je leven voor altijd zullen verrijken, zowel persoonlijk als professioneel.
3. Heb ik een visum nodig om in het buitenland te studeren?
Dat hangt af van verschillende factoren. Als je besluit om in een EU-land te gaan studeren, heb je geen visum nodig. Voor landen als Australië, Engeland en Amerika is dit dus wel het geval. Elk land heeft zijn eigen regels en vereisten voor studentenvisums. In sommige landen kunnen internationale studenten met een toeristenvisum studeren voor een kortere periode, terwijl je in andere landen een specifiek studentenvisum nodig hebt voor langdurige studieprogramma’s. Ook het type studieprogramma dat je wil volgen, kan van invloed zijn op de visumvereiste. Sommige landen hebben aparte visums voor verschillende soorten onderwijs, zoals universitaire programma’s, taalcursussen of uitwisselingsprogramma’s. Het is dus belangrijk om tijdig onderzoek te doen naar de visumvereisten van het land waar je wil gaan studeren. Zoek online naar informatie of neem contact op met de ambassade of het consulaat van dat land voor specifieke informatie over visumaanvraagprocedures en vereisten.
4. Hoe bereid ik me voor op mijn vertrek?
Voordat je vertrekt zijn er een aantal belangrijke praktische zaken die je goed moet regelen. Denk aan je inschrijving, visum, (reis)verzekeringen, huisvesting, en vliegtickets. Ook kun je al zaken uitzoeken zoals een telefoonabonnement in het land van bestemming en contactgegevens van belangrijke personen. Het kan ook nuttig zijn om voor vertrek een budget op te stellen voor collegegeld, huisvesting, levensonderhoud, reiskosten en andere uitgaven. Leer voor vertrek alvast wat basisbegrippen in de lokale taal, en zoek online contact met andere internationale studenten die naar dezelfde bestemming gaan. Je koffers pakken zal je toch echt zelf moeten doen, maar ook hiervoor zijn online allerlei handige inpaklijsten te vinden zodat je niets vergeet. Het vergt wat geregel, maar probeer er ook van te genieten: het is de start van je buitenlandse avontuur!
Enthousiast geworden? Klaar om te gaan? Uitstekende keuze! Studeren in het buitenland is een unieke ervaring die je de kans biedt om jezelf op zowel persoonlijk als academisch vlak te ontwikkelen. Of het nu gaat om het verbeteren van taalvaardigheden, het vergroten van intercultureel begrip, het opbouwen van een internationaal netwerk of het ontwikkelen van levensvaardigheden, studeren in het buitenland opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden en groei. Met de juiste voorbereiding, vastberadenheid en openheid voor nieuwe ervaringen, zul je een waardevolle en onvergetelijke tijd tegemoet gaan!