Werk of studeer jij regelmatig vanuit huis? Dan is een fijne plek heel belangrijk. Het heeft veel voordelen om vanuit huis aan de slag te gaan, maar natuurlijk ook nadelen. Grote kans dat je soms minder productief bent door bijvoorbeeld afleiding in huis. En dat is ook logisch! Om je een handje te helpen, geven we je tips voor een fijne werk- of studeerplek in huis.

1. Maak gebruik van een VPN

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar veilig internetten is heel belangrijk. Zeker als je vanuit huis voor je werkgever aan de slag gaat. Met een VPN kun je je IP-adres afschermen. Dan kun je zelfs in je favoriete koffietent op de openbare WiFi, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hacks. VPN’s hebben daarnaast ook functie’s die het mogelijk maken om verbinding te maken met het netwerk van bijvoorbeeld kantoor. Hoewel een VPN van bijvoorbeeld Surfshark normaalgesproken vooral handig lijkt om geo-blokkades voor sport of series streamen te omzeilen, is het dus ook zeker een handige tool voor het thuis.

2. Schaf een goede bureaustoel aan

Het klinkt een beetje saai, maar een goede houding tijdens het werken of studeren is onwijs belangrijk. Want als je eenmaal last krijgt van je rug of nek, dan kan het soms lastig zijn om hier weer vanaf te komen. Dus, investeer in een goede bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel biedt een goede ondersteuning en kun je verstellen naar jouw lengte. Wist je dat een goede stoel je ook productiever maakt?

3. Hang een whiteboard op

Een whiteboard in je kamer? Yes! Superhandig. Je kunt er bijvoorbeeld ideeën op schrijven, die opeens bovenkomen tijdens het studeren. Maar ook een boodschappenlijstje of je weekplanning. Een whiteboard valt op, dus zo vergeet je niets meer.

4. Haal planten in huis

Hoe gek het ook klinkt: planten kunnen jouw energie en productiviteit verbeteren. Veel kamerplanten zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof. Daarnaast geven planten een rustgevend gevoel, en het staat natuurlijk heel gezellig. Kies voor makkelijke planten als je geen groene vingers hebt of geen zin hebt om er veel mee bezig te zijn. Een vetplant of cactus heeft bijvoorbeeld niet zoveel aandacht nodig.

5. Schaf een monitor aan

Met een tweede scherm hoef je niet meer voortdurend te schakelen tussen verschillende apps en tabbladen. Bovendien bieden ze de mogelijkheid om je ogen even rust te geven. Stel het scherm in op een goede hoogte, anders kun je last krijgen van nekpijn.

6. Gebruik een draadloos toetsenbord en muis

Met een draadloos toetsenbord typ je razend snel je verslag in elkaar. Het typt over het algemeen fijner dan een toetsenbord van een laptop, en je krijgt minder last van je polsen. Ook een (draadloze) muis is handig. Daarmee kun je een stuk sneller schakelen. Vooral en ergonomische muis is een goed idee als je veel scrollt met het apparaatje. Deze volgt de natuurlijke contouren van de hand, wat de kans op spierspanning tijdens langdurig gebruik vermindert. En zeg nou zelf, die draad, dat ziet er toch ook niet meer uit aan je laptop?

7. Zet je laptop iets hoger

Door je laptop iets hoger te zetten, verbeter je je houding tijden het werken of studeren. Je laptop staat dan op ooghoogte, waardoor je niet meer voorover buigt. Rechtop zitten houdt je scherper en zorgt ervoor dat je productiever werkt.

8. Zorg dat je werk- of studeerplek goed verlicht is

Om te voorkomen dat je moe wordt, is het slim om te zorgen voor goede verlichting. Logisch dat je vermoeid wordt als het wat donkerder wordt. Daglicht is natuurlijk het beste licht, maar als je in de late avonduurtjes nog aan een deadline zit te werken, dan heb je een goede lamp nodig. Zo kun je nog lang en geconcentreerd doorwerken in de avond, zonder dat je moe wordt.