Een zorgtoeslag is een hele fijne tegemoetkoming voor het betalen van je zorgverzekering. Aangezien het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten, is het fijn dat de kosten mogelijk nog een beetje gedekt worden. Een zorgverzekering kan namelijk best wel wat geld kosten. Maar heb je wel recht op een zorgtoeslag? Hoe vraag je deze aan en hoe zit het dan allemaal in elkaar? Antwoorden op al je vragen wat betreft de zorgtoeslag vind je in deze blog. Neem ‘m snel door!

 

Heb je recht op een zorgtoeslag?

Om te checken of je recht hebt op een zorgtoeslag, kun je heel simpel een checklist af. Als je voldoet aan alle eisen die hieronder opgesomd zijn, heb je recht op een zorgtoeslag.

 • In 2023 mag je inkomen niet hoger zijn dan €38.520,- per jaar. Heb je een toeslagpartner (bijvoorbeeld een echtgenoot of geregistreerd partner)? Dan mag je inkomen niet hoger zijn dan €48.224,- per jaar.
 • Je vermogen mocht op 1 januari 2023 niet hoger zijn dan € 127.582,-. Als je een toeslagpartner hebt, niet hoger dan €161.329,-.
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je hebt een Nederlandse basisverzekering waar je premie voor betaald.

 

Hoe vraag je een zorgtoeslag aan?

Voldoe je aan alle punten uit de bovenstaande checklist? Dan is het tijd om je zorgverzekering aan te vragen! Dit doe je door het onderstaande stappenplan te volgen. Je kunt op ieder moment van het jaar je zorgtoeslag aanvragen. Je kan zelfs nog tot 1 september je zorgtoeslag terugvragen van het jaar ervoor.

 1. Check de voorwaarden, controleer goed of je écht recht hebt op een zorgtoeslag.
 2. Zorg dat je een zorgverzekering hebt afgesloten. De verzekeraar zorgt ervoor dat de overheid op de hoogte is van jouw afgesloten verzekering. Vergelijk hier de beste verzekeraars als je nog geen zorgverzekering voor 2023 of 2024 hebt.
 3. Verzamel al je gegevens. Denk aan de inloggegevens van de DigiD en je jaarinkomen (en die van je eventuele toeslagpartner).
 4. Activeer mijn Berichtenbox op MijnOverheid. Dan blijf je zeker weten op de hoogte van de voortgang van je aanvraag.
 5. Log in op Mijn Toeslagen met je DigiD.
 6. Ga naar ‘Zorgtoeslag’ en dan naar ‘Aanvragen’. Hier kun je alle vragen rustig doorlopen. Na het invullen van de vragen klik je simpelweg op verzenden. Check hierna even of je een bevestigingsmail hebt gekregen.
 7. Klik op je naam en log uit. En klaar!

Wanneer en hoeveel geld krijg je?

Nu je aanvraag geregeld is, vraag je je natuurlijk af hoeveel geld je dan krijgt en wanneer. Hoe hoog je zorgtoeslag is, is afhankelijk van je inkomen. In 2023 varieerde deze toeslag van €2,- per maand (bij een inkomen van € 38.500,- per jaar) tot een toeslag van €154,- per maand (bij een inkomen van € 25.000,- per jaar). In 2024 is al vastgesteld dat het maximale bedrag daalt tot €127,- per maand. Hoeveel je precieze zorgtoeslag is hangt dus af van je jaarinkomen. De toeslag krijg je maandelijks op je rekening. Elke 20e van de maand ontvang je je zorgtoeslag voor de maand erna. Een fijn vast inkomen dus!

 

Wat is de definitieve berekening zorgtoeslag?

De hoogte van je zorgtoeslag wordt voor een jaar vooruit berekend op een toetsingsinkomen. Dit is simpelweg een schattig van hoeveel geld je gaat verdienen in een jaar. Begin van het volgende kalenderjaar wordt berekend hoeveel geld je uiteindelijk echt hebt verdiend het afgelopen jaar. Deze definitieve berekening ontvang je per post, in je Berichtenbox op MijnOverheid en in Mijn toeslagen. Dit kan betekenen dat je eigenlijk te veel of te weinig toeslag hebt gekregen. Als gevolg moet je of het geld terugbetalen of je krijgt nog extra geld overgemaakt van de overheid. Als je dus meer geld bent gaan verdienen dan je had aangegeven of je vermogen is te hoog geworden, moet je geld terugbetalen. Dit wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om het door te geven als je meer gaat verdienen, een toeslagenpartner krijgt of je vermogen is gegroeid. Hoe doe je dit dan precies? Check de onderstaande stappen.

 1. Log in op Mijn Toeslagen.
 2. Ga naar wijziging doorgeven en pas je inkomen of vermogen aan.
 3. Hierna hoef je niks meer te doen, je toeslag wordt automatisch gewijzigd of stopgezet.

Hopelijk ben je nu genoeg geïnformeerd over de zorgtoeslag. Vergeet ‘m niet aan te vragen, anders ben je een dief van je eigen portemonnee. En dat is zonde!