Het is natuurlijk een verschrikkelijk cliché dat studenten en bier onscheidbaar zijn. Maar het ene bier is allang het andere niet meer. Bier is hip geworden, vooral speciaalbier. Het aantal brouwerijen dat de meest uiteenlopende bieren produceert is explosief gestegen. In het buitenland – denk aan absolute toppers als Pohjala uit Estland en Napar uit Spanje – maar zeker ook in Nederland. Sommige hobbybrouwers houden het klein, maar er zijn hoop ambitieuze brouwerijen die de deuren open hebben gegooid voor geïnteresseerden om een kijkje te komen nemen. Op zoek naar een smakelijke en interessante rondleiding? Overweeg de volgende brouwerijen eens.

Heineken Experience en Ice Bar Amsterdam

Heineken staat misschien niet bekend om haar speciaalbieren, maar geniet wel wereldwijde bekendheid om haar pilsener. Het is een imperium dat in Amsterdam begonnen is, waar men de deuren wijd open gegooid heeft voor bezoek. In de Heineken Experience, gevestigd in de oude fabriek waar tot 1988 gebrouwen werd, kun je een interactieve rondleiding krijgen. Je leert over het brouwproces en de geschiedenis van Heineken en haar iconische logo. Ook kun je een proefsessie doen, wat natuurlijk niet mag ontbreken aan dit uitje. Regel van tevoren een kaartje, anders kun je lang in de rij staan. Bezoek aansluitend de Ice Bar Amsterdam, een bijzonder setting waar het -10 graden Celsius is en alles gemaakt is van ijs. Je betaalt entreekosten, maar dan mag je wel een broodnodige thermische jas lenen. Andere bekende brouwerijen in Amsterdam zijn brouwerij ’t IJ en Prael.

Daar bij die molen

Een brouwerij in een oude korenmolen, dat vind je toch alleen Nederland? Om precies te zijn in Bodegraven, waar Brouwerij de Molen gevestigd is. Op inschrijving kun je op zaterdag een rondleiding krijgen door deze bijzondere brouwerij die heel veel verschillende, indrukwekkende bieren brouwt. De rondleiding start in het brouwcafé, waar je het met de hand gebouwde koperen brouwsysteem kunt bewonderen. Je bezoekt ook de nieuwe brouwerij, die vlakbij de oude molen is. Je leert tijdens de rondleiding over de geschiedenis van Brouwerij de Molen en je proeft vijf verschillende bieren.

Bier in een fort 

Als je je brouwerij een ‘fortbrouwerij’ kunt noemen is er iets bijzonders aan de hand. Brouwerij Duits & Lauret heeft ervoor gekozen zich te vestigen in Fort Everdingen, een unieke locatie voor een brouwerij. In de genieloodsen op het terrein, die direct naast het torenfort staan, kun je een proeverij doen waarbij je het ruime assortiment aan bieren van Duits en Lauret de revue kunt laten passeren. Dit doe je met uitzicht op de brouwinstallatie, want de proeflocatie is slechts met een glazen wand gescheiden van de daadwerkelijke brouwruimte.

Trappisten in Nederland

Nederland is niet zo rijk aan trappistenbrouwerijen als België, maar ze zijn er wel degelijk. De bekendste hiervan is die van La Trappe in Berkel-Enschot gelegen bij Tilburg. Hier kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij, waarbij je langs alle facetten van het brouwproces en de karakteristieke gebouwen op het terrein gaat. Het is helaas niet mogelijk om de abdij te bezichtigen, omdat daar monniken in afzondering leven. Je kunt wel deelnemen aan een viering in de kloosterkapel van Abdij Koningshoeven. Om toch een beeld te krijgen van het kloosterleven, wordt tijdens de rondleiding een film van een kwartier vertoond over het kloosterleven en de geschiedenis van de brouwerij. Achteraf kun je uiteraard een trappistenbier van La Trappe proeven, of als je voor de proeverij gekozen hebt, vier trappistenbieren.

Even uitwaaien

Wil je liever lekker kunnen uitwaaien rondom je bezoek aan een brouwerij, reis dan af naar Texel en bezoek de Texels Brouwerij. Zij zijn bekend om bieren als Skuumkoppe, Vuurbaak en Springtij. Aan het begin van de rondleiding krijg je een film te zien over alle stappen van het brouwproces. Daarna bezoek je het brouwhuis, waar je de koperen ketels kunt bewonderen. Vervolgens word je ook nog langs de vergistingsruimte, lagerruimte en de bottelarij geleid. Aan het eind krijg je een origineel Texels bierglas. Ter afsluiting krijg je een proefplankje met vier bieren van de brouwerij.

Genoeg te zien

Natuurlijk zijn er nog meer Nederlandse brouwers die je ook nog kunt bezoeken. Zo hebben bijvoorbeeld ook Hertog Jan, Gulpener, Jopen, ’t IJ, Grolsch en Alfa de deuren openstaan voor publiek dat een kijkje wil nemen. Ook verschillende kleine brouwerijen staan open voor bezoek. Genoeg te doen en genoeg te proeven dus!