De rechtbank heeft afgelopen dinsdag besloten dat de Amsterdamse gemeente onterecht studenten uitsluit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Dit is het gevolg van de aanklacht van een Amsterdamse student, die het niet eens was met de afwijzing voor zijn aanvraag voor de eenmalige energietoeslag. De rechtbank in Amsterdam is niet de eerste rechtbank die dit besluit, ook de rechtbank in Arnhem besloot dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de zorgtoeslag van 1.300 euro.

De uitspraak

De eenmalige zorgtoeslag is bedoelt voor mensen met een laag inkomen, om hen te helpen met de stijgende prijzen voor de energie. In eerste instantie besloot de gemeente van Amsterdam dat studenten hier niet voor in aanmerking kwamen, omdat zij niet te vergelijken zijn met huishoudens met minimale inkomsten. Echter, vond de rechtbank dat studenten van 21 jaar of ouder die een startsalaris van net boven het minimumloon verdienen ook in aanmerking moeten komen. Zij kunnen zich in precies dezelfde situatie voordoen dan huishoudens die moeten rondkomen van een minimumloon.

De aanklacht

De student die de aanklacht heeft ingediend, ontvangt nu niet meteen de zorgtoeslag. Hij moet eerst nog voldoen aan alle voorwaarden van de toeslag, net zoals iedereen die de zorgtoeslag aanvraagt. Binnen zes weken neemt de gemeente opnieuw een beslissing over zijn aanvraag.

 

Bron: Nu.nl