Ben jij zo’n geluksvogel die alleen – of samen met een vriend(in) – in een appartement woont tijdens je studententijd? Good for you! De prijzen van kleine studentenkamertjes rijzen de pan uit, en ondanks dat een appartement ook niet goedkoop is, krijg je wel meer vierkante meters voor je geld. Dat gezegd hebbende kunnen we ook vaststellen dat sommige appartementen wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Wij vertellen je graag hoe je je appartement kunt verduurzamen!

Nieuwe kozijnen plaatsen

Met stip op nummer één staat nieuwe kozijnen plaatsen! Nieuwe kozijnen plaatsen zorgen ervoor dat jouw appartement in de zomer koeler blijft, en ’s winters warmer. Als je kiest voor kozijnen met een ventilatierooster verklein je ook direct de kans op vochtproblemen in huis omdat de luchtcirculatie beter wordt.

Tip: je kunt vaak bij jouw gemeente subsidie aanvragen als je twee duurzame aanpassingen aan jouw huis doet. Als je een benedenwoning hebt kun je bijvoorbeeld de vloer laten isoleren, of als je een topappartement hebt kun je zonnepanelen laten plaatsen. Je kunt op deze manier aardig wat geld terugkrijgen!

Keuken

De gasprijzen zijn momenteel belachelijk hoog. Heb jij in jouw keuken een los gasfornuis staan? Dan is het ’t overwegen waard om deze te vervangen voor een inductiekookplaat. Hiermee bespaar je niet alleen op je gasrekening, maar het is ook stukken duurzamer! Bijkomend voordeel: je maakt een inductiekookplaat supersnel schoon met een doekje. Geen gedoe meer met al die losse elementen van je huidige fornuis.

Badkamer

Moet jij ’s ochtends écht douchen om goed wakker te worden en wil je deze heilige momenten liever niet opgeven? Je kunt er super makkelijk voor zorgen dat je beter bent voor de wereld zonder korter te hoeven douchen (al is dit natuurlijk wel het beste). Koop gewoon een waterbesparende douchekop voor twee tientjes. Je bespaart hier soms 50% van het water mee terwijl je even lang doucht én je geen druk verliest. Geen nadelen, dus waarom heb je die douchekop eigenlijk nog niet gekocht? Hup, hup!

Brievenbus

Heb je zo’n brievenbus die iedere keer wagenwijd open blijft staan? Zeker als je een gang zonder deur naar de rest van het huis hebt, verlies je hier enorm veel warmte in de winter. De oplossing is simpel: bevestig een brievenbusborstel aan de binnenkant van de deur. Dat houdt zo goed als alle kou en tocht tegen!

Warme voeten

Woon jij op de begane grond en komt er veel kou via de kruipruimte omhoog? Het beste zou zijn om de vloer te isoleren, maar als je daar niet genoeg geld voor hebt, dan is het neerleggen van een gezellig hoogpolig kleed een goede tweede optie! Warme voeten én het staat supergezellig. Lekker dekentje op de bank en samen met die nieuwe kozijnen kan jouw verwarming komende winter een graadje of twee naar beneden. Nice!