Autoverzekeringen zijn in een anderhalf jaar fors duurder geworden, vooral voor studenten. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl. Bestuurders tussen de 18 en 25 jaar betalen nu ongeveer 11% meer voor hun autoverzekering. Dit is meer dan de gemiddelde stijging, want voor alle leeftijden samen gingen de premies met 9% omhoog. Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl, zegt: “Jongeren betalen al meer voor hun autoverzekering dan anderen. En nu krijgen zij ook nog te maken met de grootste premiestijging”.

18-jarige bestuurders betalen €333,- per jaar meer

De vergelijkingssite heeft naar meer dan zestig verschillende situaties gekeken. Ze keken naar populaire auto’s en hoe de prijzen van de verzekeringen elke maand veranderen. “We hebben met verschillende factoren rekening gehouden, zoals hoe oud de bestuurder is, hoeveel jaren zonder schade ze hebben en waar ze wonen”, zegt Bulthuis. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat bestuurders van 18 jaar in juni 2022 gemiddeld €255,35 per maand betaalden voor hun verzekering. Nu is dit €283,13 per maand. Dit betekent dat zij nu elk jaar wel €333,- meer betalen. Bestuurders van 25 jaar betalen nu ongeveer €117,- per jaar meer. Als je naar alle leeftijden kijkt, is de premie gemiddeld met €85,- per jaar gestegen.

Waarom betalen studenten meer voor hun autoverzekering?

Dat studenten meer betalen voor hun autoverzekering komt doordat autoverzekeraars jongeren als een risicogroep zien. “Jonge bestuurders hebben vaak nog weinig rijervaring en zijn vaker dan gemiddeld betrokken bij ongevallen. Autoverzekeraars rekenen daarom tot 25 jaar een extra opslag op de premie”, aldus Bulthuis. Voor vele studenten is een autoverzekering hierdoor ook onbetaalbaar. Zij hebben niet alleen een lage inkomen, maar ze hebben ook andere vaste lasten zoals hun studie, eten en huur als ze op kamers wonen.

Voordelige autoverzekering als student

Wil je als student alsnog een autorijden? Dan wil je natuurlijk een goedkope autoverzekering. Uit onderzoek uit de vergelijkingssite blijkt dat de type auto dat je verzekert ook invloed heeft op de prijs van je premie. Het verzekeren van een Volkswagen Golf is bijvoorbeeld gemiddeld €275,- duurder dan het verzekeren van een Toyota Aygo van hetzelfde bouwjaar. “Dat een Toyota Aygo goedkoper uitvalt, komt doordat het een compacte auto is. Een auto die licht en klein is, heeft een lagere premie dan een zware en grote auto. Dit komt mede doordat je met een lichte auto minder schade veroorzaakt bij een ongeluk.”, zegt Amanda Bulthuis.