Wanneer je jong bent en een autoverzekering wil afsluiten, zijn er verschillende factoren waar autoverzekeraars naar kijken. Je leeftijd, rijervaring en het type auto hebben invloed op de premie die je betaalt. Jongeren tot 25 jaar worden door verzekeraars als een risicogroep beschouwd, omdat uit de statistieken blijkt dat zij veel vaker dan gemiddeld schade rijden. Hierdoor betaal je als jongere een hogere premie. Hier lees je hoe je als jongere de goedkoopste autoverzekering kiest en daardoor tóch kunt besparen.

Wat beïnvloedt je premie autoverzekering?

Autoverzekeraars kijken naar verschillende factoren om te bepalen hoeveel premie je voor je autoverzekering betaalt. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Leeftijd en rijervaring: jonge bestuurders, vooral 18-jarigen, betalen veel meer dan oudere automobilisten. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Jongere bestuurders betalen ongeveer 2,5 keer zoveel als de gemiddelde Nederlander betaalt​​. Dit komt door de grotere kans op schade en de beperkte rijervaring van jonge bestuurders”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl.
  • Type auto en gewicht: de keuze van de auto speelt een grote rol bij de kosten van je autoverzekering. Bulthuis adviseert jongeren om voor oudere, lichtere auto’s te kiezen, omdat zwaardere auto’s met meer vermogen hogere premies met zich meebrengen.
  • Woonplaats en jaarlijks aantal kilometers: je woonplaats en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, beïnvloeden ook de hoogte van de premie. Wanneer je in een drukke stad woont, heb je een grotere kans op schade. Bovendien zien autoverzekeraars het rijden van meer kilometers als een verhoogd risico op schade.

Tips autoverzekering voor jongeren

Als jonge bestuurder wil je natuurlijk zoveel mogelijk besparen op je autoverzekering. Hier volgen een paar tips zodat je niet alleen de goedkoopste jongeren autoverzekering vindt, maar ook de autoverzekering die het beste bij jou past.

  • Kies een goedkope auto: auto’s met een lagere cataloguswaarde hebben doorgaans een lagere premie dan duurdere auto’s. Dit komt doordat je bij schade, inbraak of diefstal te maken krijgt met hogere kosten bij een dure auto. Bovendien stellen autoverzekeraars vaak strenge eisen aan de beveiliging van dure auto’s. Ze zijn meestal terughoudend om een autoverzekering af te sluiten voor jongeren met een dure auto. Wil je een goedkopere autoverzekering? Kies dan voor een goedkope en lichte auto.
  • Kies een WA-verzekering: voor auto’s ouder dan 10 jaar is de WA dekkingsvariant meestal voldoende. Dit is de minimale wettelijk verplichte autoverzekering en dekt schades die je met je auto aan anderen toebrengt.
  • Vergelijk verzekeringen: de premies van autoverzekeraars in Nederland verschillen onderling sterk van elkaar. Ga daarom je autoverzekering vergelijken op Geld.nl. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jongeren en bespaar je gemiddeld €237,- per jaar.
  • Jaarlijkse controle: Controleer elk jaar opnieuw de premie en dekking van je autoverzekering, vooral als je 24 wordt. Op die leeftijd zien verzekeraars je niet meer als jonge bestuurder, wat vaak leidt tot een lagere premie. Maar ook als je niet 24 wordt is het advies jaarlijks je autoverzekering te controleren. Niet alleen veranderen de premies van verzekeraars elk jaar, ook je eigen situatie verandert. Jaarlijks vergelijken zorgt ervoor dat je verzekerd bent van de juiste keuze en niet onnodig te veel betaalt.