De foto’s uit de jaren 70 hebben natuurlijk een uitstraling die je alleen met een analoge camera kunt creëren. Ook is de hele manier van fotograferen heel anders. Je weet nog niet precies hoe je foto eruit komt te zien, je moet langer op je foto wachten en je bent zuiniger met hoe vaak je klikt. Er zitten veel leuke kanten aan een analoge camera, en daarom verbaasd het ons niks dat deze de afgelopen jaren weer erg populair is geworden. Vind jij dit ook leuk, maar weet je niet waar je deze het best kunt aanschaffen? Dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel vind je de top 6 van de beste analoge camera. Lees ‘m snel door!

Of bekijk alle analoge camera’s bij:
> bol.com
> Hema
> MediaMarkt

 

Inhoud

> Top 6 beste analoge camera
> Wat is een analoge camera?
> Hoe werkt een analoge camera?

Top 6 beste analoge camera

Hieronder vind je de top 6 beste analoge camera’s van dit moment. Dit lijstje kun je gebruiken als je op zoek bent naar de beste analoge camera voor jou. Het lijstje is opgebouwd op basis van onderzoek naar analoge camera’s bij betrouwbare aanbieders en de recensies van de producten.

1. KODAK EKTAR H35 FILM CAMERA SAND

beste-analoge-camera-kodak

Ingebouwde flitser
Tweemaal zoveel foto’s op een filmrolletje
Eenvoudig te gebruiken
Exclusief film en batterijen

Lees verder
Deze analoge camera is super simpel in gebruik, maar je kunt er wel de klassieke foto’s mee maken. Je stopt eenvoudig het rolletje in de camera, spoelt de film door en je drukt op de ontspanknop. Door het halfkleinbeeld formaat kun je twee keer zoveel foto’s maken met een rolletje. Dit kan oplopen tot wel 72 foto’s per rol. Super handig!

Bekijk de KODAK EKTAR H35 FILM CAMERA SAND bij:
> bol.com

2. Fujifilm Instax mini 12

beste-analoge-camera-instax

Print de foto’s meteen uit
Automatische belichting en flitsregeling
Perfect voor selfies
De filmrolletjes zitten er nog niet bij

Lees verder
De Fujifilm Instax mini is toch wel één van de bekendste analoge camera’s van deze tijd. Het is de ideale instant camera die heel gebruiksvriendelijk is. Je hoeft alleen maar te richten en te klikken. De automatische belichting en flitsregeling zorgen voor een mooie foto. Door de spiegel en de close-up stand is hij ook heel goed te gebruiken voor selfies. Na het klikken wordt het papier meteen vrijgegeven. Na een paar minuten wachten komt de foto al tevoorschijn op het papier. De camera is ook in andere kleuren beschikbaar.

Bekijk de Fujifilm Instax mini 12 bij:
> bol.com
> Hema

3. POLAROID Now Gen 2 Everything Box Zwart

beste-analoge-camera-gen

Print de foto’s meteen uit
Autofocussysteem
⊕ Zelfontspanner
Je kan de foto’s niet zelf ontwikkelen

Lees verder
Deze Polaroid is een klassieker, maar wel met nieuwe snufjes en functies. Door het autofocussysteem en de twee verschillende lenzen maak je altijd de perfecte foto. Hij bepaalt zelf welke lens het best bij de situatie past. Ook heeft deze beste analoge camera een zelfontspanner, voor de leukste groepsfoto’s. De foto’s komen meteen uit de camera en je kunt de oplaadbare accu opladen met een USB-C-aansluiting. Naast de camera koop je met dit pakket ook meteen de standaard accessoires, twee pakken met kleuren i-Type-film en een pak met zwart-wit i-Type-film. Praktisch!

Bekijk de POLAROID Now Gen 2 Everything Box Zwart bij:
> MediaMarkt
> bol.com

4. CANON INST CAM ZOEMINI S2

beste-analoge-camera-canon

Print de foto’s meteen uit
Connect met de Canon Mini Print-app
⊕ Zelfontspanner
Na 25 foto’s is de accu op

Lees verder
Deze camera is net weer iets moderner dan de vorige camera’s. De camera van Canon kun je verbinden met de Canon Mini Print-app op je smartphone. Zo kun je de foto nog even checken en eventueel bewerken voordat je ‘m uitprint. Door de ringverlichting en 8 megapixels zullen jouw foto’s echter altijd van goede kwaliteit zijn. Door de ingebouwde selfie spiegel kun je er ook onwijs goede selfies mee maken. Ten slotte kun je gebruik maken van de zelfontspanner, voor de leukste resultaten. Je kunt de camera verbinden met je pc of laptop, zodat je de foto’s ook digitaal hebt. De camera is verkrijgbaar in meerdere kleuren.  

Bekijk de CANON INST CAM ZOEMINI S2 bij:
> MediaMarkt

5. Photo camera Agfa 603000 Black

beste-analoge-camera-agfa

Mooie ouderwetse kwaliteit
Oplaadbare batterijen
Leuk design
Terugspoelen moet met de hand

Lees verder
Als je het hebt over een traditionele analoge camera, hoort deze van AGFA zeker op het lijstje. Alleen het design geeft al een echte jaren 70 look. De foto’s die je met deze camera maakt zijn ook helemaal in deze sfeer, wat superleuk is in bepaalde situaties. Hoewel het design ouderwets is, zijn de foto’s wel van hoge kwaliteit. Alles wat je wil, toch?  

Bekijk de Photo camera Agfa 603000 Black bij:
> bol.com

6. POLAROID Go

beste-analoge-camera-go

Makkelijk om mee te nemen
Korte filmfunctie
Zelfontspanner
Je kan de foto’s niet zelf ontwikkelen

Lees verder
Deze compacte Polaroid camera is ideaal om overal mee naartoe te nemen, hij is namelijk op handformaat gemaakt. Je kunt er wel alles mee doen wat je ook met een grotere Polaroid kunt doen. Met de korte filmfunctie maak je foto’s met de klassieke witte of matzwarte frame eromheen. Ook kun je leuke selfies maken en gebruik maken van de zelfontspanner. De ingebouwde flitser zorgt voor het beste resultaat.

Bekijk de POLAROID Go bij:
> MediaMarkt

 

Wat is een analoge camera?

Een analoge camera maakt foto’s op een speciale manier. Het is eigenlijk een klassieke manier van fotograferen die de laatste tijd weer heel populair is geworden. Je maakt een foto zonder meteen het resultaat te kunnen zien. Als je een foto maakt op een digitale camera of met je telefoon, kun je meteen even kijken of de foto goed gelukt is. Bij een analoge camera heb je deze mogelijkheid niet. Ook kun je een foto van een traditionele analoge camera niet digitaal bekijken, alleen op papier. Zo krijg je weer een tastbare foto die je kunt ophangen in huis of aan mensen kunt laten zien of meegeven. Je kunt ‘m niet even digitaal naar iemand opsturen. Ook bestaan er op een analoge camera geen automatische standen, zoals op een digitale camera. Zo leer je een stuk beter hoe je zelf mooie foto’s kunt maken, zonder allerlei hulpmiddelen.

Er bestaan veel verschillende soorten analoge camera’s. Twee populaire soorten zijn de polaroid en de SLR-camera’s. Bij een polaroid camera (of instant camera) komt de foto direct uit de camera wanneer je ‘m hebt gemaakt. Na een aantal minuten wachten wordt je foto al zichtbaar op het papier. Dit is natuurlijk superleuk op een feestje, waarbij je de foto’s meteen mee kunt geven aan de gasten. Ook kun je thuis een leuke plek maken voor al je polaroid foto’s. De foto’s van de SLR-camera’s (Single Lens Reflex) moet je op de traditionele manier ontwikkelen. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij je de film uit het rolletje moet halen, op een spoel draait en het in een ontwikkeltank stopt. Hierna meng je de chemicaliën en hang je de film op om te drogen. Het is goed om je hier eens goed in te verdiepen als je dit van plan bent. Andere analoge camera’s waar je de foto’s nog van moet ontwikkelen zijn de balgcamera, de boxcamera of de pinhole camera.

Moderne analoge camera’s hebben steeds meer nieuwe functies, waardoor het soms mogelijk is om foto’s ook digitaal op te slaan.

 

Hoe werkt een analoge camera?

Dat een analoge camera anders werkt dan een digitale camera, is wel duidelijk. Maar hoe werkt een analoge camera dan precies? Het verschil tussen analoge en digitale fotografie is dat het beeld ergens anders op wordt vastgelegd. Met een analoge camera leg je het beeld vast op een stukje film. Bij een digitale camera leg je het beeld vast op een sensor. Ook is het beeld bij een analoge camera veel kostbaarder, vanwege de beperkte capaciteit van filmrollen. Zo denk je beter na voordat je klikt en neem je vaak meer tijd voor een foto. De analoge camera heeft dus een filmrolletje. Dit is eigenlijk gewoon een strook plastic die bedekt is met een lichtgevoelige laag. Wanneer je een foto maakt, wordt het licht dat door de lens valt op het filmrolletje geprojecteerd. Als dit gebeurt, ontstaat er een negatief beeld. Later kun je dit ontwikkelen en afdrukken. Bij een polaroid camera gebeurt dit meteen. Daar start het ontwikkelproces direct na het maken van de foto, waardoor je onmiddellijk een afdruk krijgt.

 

Top 6 beste analoge camera

  1. KODAK EKTAR H35 FILM CAMERA SAND
  2. Fujifilm Instax mini 12
  3. POLAROID Now Gen 2 Everything Box Zwart
  4. CANON INST CAM ZOEMINI S2
  5. Photo camera Agfa 603000 Black
  6. POLAROID Go

 

Hopelijk ben je door middel van dit artikel goed genoeg geïnformeerd om jouw eigen beste analoge camera aan te schaffen.

> Ben je naast een analoog ook geïnteresseerd in een Go Pro camera? Check dit artikel dan eens!