Het lijkt erop dat steeds meer mensen tegenwoordig te maken hebben met stress, wellicht omdat we in 2024 worden blootgesteld aan een overvloed aan prikkels. Je moet studeren, werken, huishoudelijke taken verrichten en ook nog tijd vinden om sociaal te zijn met vrienden. Stress kan zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek ervaren. Dit is begrijpelijk, omdat bij stress veel cortisol vrijkomt in je lichaam, wat diverse effecten kan hebben. In dit artikel leggen we uit hoe je het cortisolniveau in je lichaam kunt verlagen.

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors van de bijnieren wordt geproduceerd. Het staat ook bekend als het stresshormoon omdat het wordt aangemaakt als reactie op angst en stress momenten in je leven. Op zichzelf is cortisol geen probleem, omdat het een volledig natuurlijk proces is. Het stelt je lichaam in staat om snel te reageren in stressvolle situaties, zoals door een energieboost te geven als je moet vechten of vluchten. Deze reactie heeft ons door de eeuwen heen veilig gehouden, maar tegenwoordig ervaren mensen deze natuurlijke reactie vaker. Waarom is dat? Voor de stress en angst die we tegenwoordig meer voelen, hoeven we niet daadwerkelijk te vluchten of te vechten. Hierdoor wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt, wat kan leiden tot verhoogde stresshormonen.

De symptomen bij een te hoog cortisol

Je kunt de onderstaande symptomen ervaren bij een te hoog cortisol.

  • Slechter slapen
  • Erg vermoeid voelen
  • Bij je buik en nek meer vet vasthouden
  • Hoofdpijn, maag- en darmklachten en rugklachten
  • Lager libido
  • Meer behoefte aan suiker
  • Depressieve en angstige gevoelens
  • Zwakker immuunsysteem

Herken je enkele van de bovengenoemde symptomen? Dan is de kans groot dat je cortisolniveau te hoog is. Gelukkig kun je hier iets aan doen en wij leggen uit wat je kunt doen om dit te verbeteren!

Het verlagen van het stresshormoon

Het verlagen van cortisol in je lichaam is nauw verbonden met het reguleren van je zenuwstelsel. Wanneer je zenuwstelsel in de ‘rest and digest‘-modus komt, weet je lichaam dat het tijd is om te ontspannen. Maar hoe bereik je dit? Dit kun je doen door verschillende oefeningen uit te voeren. We hebben vijf oefeningen voor je op een rijtje gezet die je elke dag vijf minuten kunt doen.

1. Masseer tussen je wenkbrauwen: druk je wijsvinger zachtjes op het punt tussen je wenkbrauwen en draai hier voor 30-60 seconden rondjes.
2. Masseer je polsen: leg je drie middelste vingers op je pols neer en masseer vervolgens tussen twee pezen het punt waarop je laagste vinger ligt. Masseer dit punt ook in een rondje voor 30-60 seconden. Herhaal dit bij beide armen.
3. Masseer je oren: je oren zijn ook een goed punt om te masseren. We hebben het dan wel over het punt bovenin je oren. De massage gaat wat anders dan bij oefening één en twee. Het is hier de bedoeling dat je knijpt en weer loslaat. Herhaal dit voor 30-60 seconden en doe beide oren voor het gemak tegelijkertijd.
4. Oorlellen: nu zijn je oorlellen aan de beurt. Ook deze ga je niet masseren, maar trek ze rustig naar beneden en dan naar de zijkant. Deze stretch hou je vast voor 30-60 seconden.
5. Knuffel massage: Als laatste oefening ga je jezelf knuffelen door je handen kruislings over je armen te laten glijden. Dit is het fijnst als je blote armen hebt, aangezien je dan echt het huid op huid contact maakt.

Wanneer je deze oefeningen doet, kun je merken dat je gaat gapen, dat je mond en ogen waterig worden, of dat je maag begint te knorren of dat je moet boeren. Dit is geen reden tot bezorgdheid; het is juist een goed teken, want het betekent dat je lichaam ontspant. Helaas is het niet zo dat je cortisol meteen verlaagd is na één keer oefenen. Je moet deze oefeningen regelmatig blijven doen om resultaten te zien.