Tegenwoordig hebben heel veel mensen in Nederland een glasvezelnetwerk. Dat is superfijn, want een verbinding via glasvezel kan heel erg snel zijn! Maar velen van jullie halen niet alles uit het glasvezelnetwerk wat erin zit. Dit heeft deels te maken met je router. Een router moet namelijk wel het glasvezelnetwerk kunnen ondersteunen, wil je hier optimaal gebruik van maken. In dit artikel lees je meer over dit onderwerp en vind je een top 5 voor de beste router voor glasvezel. Lees snel verder!

Of bekijk alle routers bij:
> Coolblue
> bol.com
> MediaMarkt

 

Inhoud

> Top 5 beste router voor glasvezel
> Waar moet de beste router voor glasvezel aan voldoen?
> Wat is glasvezel?

Waar moet de beste router voor glasvezel aan voldoen?

Glasvezel zorgt voor supersnel internet, wat voor thuiswerkers en studenten eigenlijk onmisbaar is. Echter moet jouw router dit snelle internet wel kunnen ondersteunen, anders haal je niet alles eruit wat erin zit. Om alles uit jouw glasvezelnetwerk te halen, is het belangrijk om de beste router voor glasvezel aan te schaffen. Maar waar moet deze dan aan voldoen? Er zijn een aantal eigenschappen van een router die belangrijk zijn voor de werking van glasvezel. Voordat je de mogelijkheden gaat vergelijken, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen van de beste router voor glasvezel:

  • Gigabit Ethernet-poorten – Als je verbonden bent via glasvezel, kun je gebruik maken van heel snel internet. Jouw router kan dit ondersteunen door minimaal Gigabit Ethernet-poorten te hebben. Alleen dan kan je de glasvezelverbinding doorgeven aan andere apparaten.
  • Nieuwste WiFi-standaarden – Door het draadloze internet moet een router minimaal WiFi 5 of WiFi 6 kunnen bieden.
  • Sterke hardware – Een goede processor en voldoende geheugen is nodig om het snelle internet van glasvezel te kunnen ondersteunen.
  • Goede beveiliging – Snel internet kan ook leiden tot hogere beveiligingsrisico’s. Daarom is ook een goede beveiliging op een router heel erg handig.
  • Quality of Service – Deze functie betekent dat de router voorkeur kan geven op een bepaalde netwerkstroom. Dit kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld wil gaan gamen.

Iedere provider kan een ander soort glasvezel aanbieden. Hierbij kan ook de aansluitingstechnologie verschillen. Controleer dus goed of de router die je wil gaan kopen goed aansluit bij bijvoorbeeld KPN glasvezel of Ziggo glasvezel.

Top 5 beste router voor glasvezel

Om je te helpen met het vinden van de beste router voor glasvezel, hebben wij onderstaande top 5 opgesteld. Deze top 5 is gebaseerd op grondig onderzoek bij betrouwbare aanbieders. Neem ‘m snel door!

1. AVM FRITZ!Box 4060 International

beste-router-voor-glasvezel-avmfritz

WiFi 6
Extra beveiligingsopties zoals WPA3
Veel extra functionaliteiten
De voet van de router kun je niet verwijderen

Lees verder
Deze router ondersteunt een glasvezelnetwerk perfect. Door WiFi 6 ondersteunt deze router het supersnelle internet zonder problemen. Je kunt wel tientallen apparaten aansluiten, zonder dat de verbinding minder goed wordt. De router is goed beveiligd door de WPA3 beveiliging. Verder heeft deze router verschillende extra functionaliteiten die erg handig kunnen zijn. Zo kun je een extra harde schijf aansluiten om meer geheugen te creëren. Ook kun je de router gebruiken als telefooncentrale en is het een smart home hub voor de slimme producten van AVM FRITZ. Ideaal!

Bekijk de AVM FRITZ!Box 4060 International bij:
> Coolblue
> bol.com

2. Asus RT-AX86U Pro

beste-router-voor-glasvezel-asusrt

WiFi 6
AiMesh
Quality of Service
Alleen geschikt voor een wat kleiner huis

Lees verder
Ook deze router beschikt over het snelle WiFi 6. Daarnaast ondersteunt de Asus RT-AX-86U Pro ook Quality of Service. Hierdoor kan de router al zijn capaciteit naar één apparaat sturen, waardoor het internet extra snel wordt. Door AiMesh kun je meerdere routers aan elkaar koppelen. Zo creëer je het juiste netwerk door heel je huis. Een superfijne router!

Bekijk de Asus RT-AX86U Pro bij:
> Coolblue
> bol.com
> MediaMarkt

3. Netgear Orbi RBK853 Mesh Wifi

beste-router-voor-glasvezel-orbi

WiFi 6
Eén groot netwerk door je hele huis
Gebruiksvriendelijke installatie met gratis app
Te veel voor een klein huis

Lees verder
Met dit Mesh systeem kun je één groot netwerk creëren in je hele huis. En dat met de nieuwe WiFi 6! De installatie van de Netgear Orbi RBK853 Mesh Wifi is super makkelijk. De gratis app helpt jou eenvoudig door alle stappen heen. Op het apparaat zelf zie je verschillende lampjes, waarop je in één oogopslag kunt zien of het goed gaat met je netwerk. Het slimme systeem kun je ook met je stem bedienen. Hoe handig is dat?

Bekijk de Netgear Orbi RBK853 Mesh Wifi bij:
> Coolblue
> bol.com
> MediaMarkt

4. ASUS TUF Gaming AX6000

beste-router-voor-glasvezel-tuf

Perfect voor gamen
OFDMA en MU-MIMO
AiProtection Pro
Kost iets meer tijd om ‘m in te stellen

Lees verder
Ben je op zoek naar de juiste router voor glasvezel om goed te kunnen gamen? Dan is dit onze beste aanrader! Hij ondersteunt heel snel internet waardoor je je niet druk hoeft te maken om vastlopende games. Technologieën zoals OFDMA en MU-MIMO worden gebruikt om efficiënt om te gaan met het internet. Ook kun je daardoor moeiteloos meerdere apparaten tegelijk bedienen. De ingebouwde beveiligingsfunctie AiProtection Pro beschermt het netwerk tegen virussen en malware en blokkeert schadelijke websites.

Bekijk de Asus TUF Gaming AX6000 bij:
> bol.com

5. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 PoE 3-Pack

beste-router-voor-glasvezel-mesh

Wifi 6
Bevestig de stations aan de muur of het plafond
3 stations
Zelf aan de muur of plafond monteren

Lees verder
Deze handige router is zeer geschikt voor een glasvezelnetwerk. De routers hebben geen stroomkabel nodig, waardoor je ze gemakkelijk op iedere gewenste plek kunt monteren. Door de seamless roaming heb je na het monteren overal in huis snel en naadloos internet.

Bekijk het TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 PoE 3-Pack bij:
> Coolblue
> bol.com
> MediaMarkt

 

Wat is glasvezel?

Je bent dus op zoek naar de beste router voor glasvezel, maar wat is glasvezel eigenlijk? Glasvezel is eigenlijk makkelijker dan dat je denkt, het is namelijk een vezel van glas. Door deze vezel, die zo dun is als een haar, worden signalen en data geschoten. Dit gaat mega snel, met de snelheid van het licht. Als je signalen of data via glasvezel verstuurd, verliest dit niet zijn kwaliteit. Hierdoor kun je hele grote bestanden en data via het glasvezelnetwerk versturen. In Nederland hebben ze tegenwoordig op heel veel plekken glasvezel aangelegd, waardoor je in bijna ieder huis de mogelijkheid hebt om een glasvezelnetwerk aan te vragen. Vergeleken met andere types netwerken is glasvezel sneller, stabieler en bestendig voor de toekomst. Duurt het uploaden van bijvoorbeeld foto’s bij jou ook wel eens zo lang? Met glasvezel heb je daar geen last van! Uploaden en downloaden gaat hier namelijk even snel. Ook is glasvezel stabieler doordat het bestand is tegen weersomstandigheden. Ten slotte verbruikt glasvezel minder stroom en geeft het minder uitstoot af. Het is dus ook nog milieuvriendelijker!

 

Top 5 beste router voor glasvezel

  1. AVM FRITZ!Box 4060 International
  2. Asus RT-AX86U Pro
  3. Netgear Orbi RBK853 Mesh Wifi
  4. ASUS TUF Gaming AX6000
  5. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 PoE 3-Pack

 

Hopelijk kun je door middel van dit artikel de beste router voor glasvezel voor in jouw huis aanschaffen. Zo geniet je altijd van het beste internet tijdens het werken, studeren, gamen, tv kijken of iets anders!

> Op zoek naar de beste WiFi versterker? Check dit toplijstje dan eens!