Waarschijnlijk heb ook jij als student afgelopen weken een brief gekregen om je belastingaangifte te doen. Ook als student is de belastingaangifte namelijk belangrijk. Wanneer jij de brief ontvangen hebt, ben je namelijk verplicht om aangifte te doen. Als je niet voor 14 juli je belastingaangifte indient en je moet nog geld betalen aan de belasting, kun je hier zelfs een boete voor ontvangen. Het is dus de moeite waard om dit artikel even door te lezen. 

 

Waarom moet een student belastingaangifte doen?

Simpel gezegd, iedereen die in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet hier belasting over betalen. Om deze reden moet je eens per jaar belastingaangifte doen over je inkomen. Ook als je alleen inkomsten hebt aan een bijbaan als student, moet je hier belastingaangifte over doen. Als je in dienst bent bij een bedrijf, betaal je ook al belasting over je inkomen. Maar bij de belastingaangifte houden ze hier allemaal rekening mee. 

 

Student en belastingaangifte | 5 tips

Dit klinkt misschien allemaal niet zo heel leuk, maar toch hoeft belastingaangifte voor een student niet altijd zo nadelig te zijn. Je kunt namelijk ook geld terug krijgen in plaats van betalen! Wanneer jij een periode bijvoorbeeld twee bijbanen hebt gehad in dienstverband, heb jij in deze tijd waarschijnlijk te veel belasting betaald. Dit heeft dan te maken met de loonheffingskorting die je maar op één baan tegelijk mag toepassen. Hieronder kun je nog 5 tips vinden om als student het meest uit je belastingaangifte te halen.

1. Stel het niet uit

Hoe eerder jij je belastingaangifte indient, hoe eerder jij het geld dat je eventueel terug krijgt ontvangt. Wanneer jij je aangifte voor 1 april al doet, krijg je dit geld waarschijnlijk snel genoeg om het in de zomervakantie te gebruiken. Daarnaast loop je bij uitstellen de kans dat je het vergeet en die eventuele boete wil je natuurlijk niet. 

2. Student zzp’er

Werk jij als zzp’er voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber of YoungOnes? Dan gelden er andere regels voor jou. Je moet dan uitzoeken of je voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent of niet, wat je gemakkelijk online kunt doen. Wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijg jij bijvoorbeeld andere voordelen betreft reiskosten.

3. Aftrekposten van de belastingaangifte

Zoek goed uit welke aftrekposten voor jou gelden. Als student kun je bij de belastingaangifte soms collegegeld of de kosten van schoolboeken aftrekken. Ook zorg- en reiskosten kunnen soms als aftrekpost gezien worden. Of dit voor jou ook geldt en of je aan de voorwaarden voldoet kun je vinden op de website van de belastingdienst.

4. Toeslagen

Check bij je inkomstenbelasting nog eens of je inkomen onder de €25000 euro per jaar blijft. Wanneer dit zo is kun jij namelijk een zorgtoeslag aanvragen, als je deze nog niet hebt natuurlijk.

5. De app belastingdienst

Gebruik de belastingaangifte app om je aangifte in te dienen. Als je hierop inlogt met je DigiD vult de belastingdienst al veel gegevens voor je in. Loop alle informatie goed langs en check of ze geen inkomsten of aftrekposten hebben gemist.

 

Hopelijk kun je nu goed voorbereid je belastingaangifte indienen als student. Wanneer je er toch niet uitkomt, kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan je medestudenten of je ouders. En anders kun je ook veel informatie vinden op de website van de belastingdienst.