Ga jij binnenkort uit huis en voor het eerst op kamers? Of ga je verhuizen naar een nieuwe kamer? Dan zijn er vast een boel dingen die je hebt voorbereid, zoals leuke decoratie en meubels. Maar er zijn ook genoeg andere dingen om aan te denken, zoals verzekeringen, toeslagen en het afsluiten van de contracten die je nodig hebt. Wij maakten de ultieme verhuizen checklist, zodat je goed voorbereid op kamers gaat!

De verhuizen checklist:

  1. Je kamer inrichten en aankleden
  2. De juiste verzekeringen regelen
  3. Andere contracten regelen
  4. Toeslagen aanvragen

Inrichting en decoratie van je kamer

Ten eerste het meest voor de hand liggende, en waarschijnlijk ook het leukste: je kamer inrichten. Dat begint natuurlijk met het uitzoeken van een leuke kleur verf voor op de muur en misschien zelfs wel een nieuwe vloer. En ook de meubels, zoals een kledingkast, bed en bureau zul je niet snel vergeten. Maar denk ook vooral al de minder voor de hand liggende dingen, zoals keukengerei, een goede (combi)magnetron, spullen voor in de badkamer en wc, etc. En natuurlijk: decoratie!

Bekijk de leukste decoratie bij:
> Blokker
> Leenbakker
> HEMA

Regel de juiste verzekeringen

Daarnaast is het belangrijk om de juiste verzekeringen te regelen. Als je al achttien bent, heb je waarschijnlijk al zelf een zorgverzekering, en misschien een aansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer je je eigen huis krijgt, is het belangrijk om daarvoor een inboedelverzekering af te sluiten. Als er dan iets gebeurt met jouw spullen in huis, door bijvoorbeeld een brand of lekkage, ben je daarvoor verzekerd. Een andere goede verzekering om nog naar te kijken is een buiten-de-deur verzekering, die je spullen juist verzekert als je niet thuis bent.

En de andere contracten

Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken wat je nog meer moet regelen voor de kamer waar je in gaat. Moet je bijvoorbeeld zelf nog gas, water en licht afsluiten? Of moet je nog een internetprovider zoeken, en daarvoor ook een router kopen? Wil je graag een televisie-abonnement afsluiten? Dan is het handig om dit te doen voordat je echt in het huis woont, anders zit je straks zonder elektriciteit of internet. Check goed met de verhuurder wat er al aanwezig is, en wat je zelf nog af moet sluiten. Zo voorkom je dat je dingen mist.

Vraag eventueel toeslagen aan

Als je al volwassen bent en niet te veel verdient met je bijbaan, zul je waarschijnlijk al zorgtoeslag krijgen. Maar wist je dat je wanneer je een eigen huis hebt, ook in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag? Ook hier zit een bepaalde inkomensgrens aan, net zoals bij de zorgtoeslag. Daarnaast moet je kamer nog aan een aantal andere eisen voldoen. Zo mag de huur niet te hoog zijn, en moet je een eigen adres hebben. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, en de toeslag aanvragen.

Kortom: een heleboel zaken om te regelen als je op jezelf gaat. Gelukkig brengt deze verhuizen checklist je al een eind op weg, maar misschien zijn er nog wel meer dingen die je graag wil regelen of rekening mee moet houden als je op kamers gaat. Neem er dus even de tijd voor om zelf te bedenken wat je allemaal wil regelen voordat je op kamers gaat.

Meer inspiratie nodig voor het inrichten van je nieuwe kamer? Bekijk de beste tips en must haves voor je nieuwe studentenkamer!