Misschien ga je volgend jaar wel je eerste jaar van je studie in, of ga je op een later moment in je studie pas op kamers wonen. Of misschien heb je zin om je studentenkamer eens te veranderen. Genoeg redenen om je studentenkamer in te gaan richten! Het kan zijn dat je je veel meer op je gemak voelt als je je kamer opnieuw ingericht hebt. De inrichting van je kamer heeft namelijk veel effect op je concentratievermogen. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Lees hier alles wat je nodig hebt in je studentenkamer en tips om hem het beste in te richten.

 

Studentenkamer | Tips

Als je alle spullen hebt verzameld die je nodig hebt, moet je je studentenkamer natuurlijk ook nog leuk inrichten. Daarnaast heb je in een studentenkamer vaak ook niet de meeste ruimte. Om je kamer op de leukste en meest handige manier in te richten kun je onderstaande tips eens doornemen!

 • Gebruik haakjes. Waarschijnlijk heb je veel kleren die allemaal in een kleine kledingkast moeten. Haakjes kun je overal in je kamer kwijt en je kunt er veel tasjes, jasjes, sjaals en dergelijken aanhangen. Hang bijvoorbeeld haakjes op aan je deur of aan buitenkant van je kledingkast.
 • Schaf een opklapbaar droogrekje aan voor aan je deur. Een droogrek neemt natuurlijk heel veel ruimte in beslag. Gelukkig kun je een droogrekje kopen die je kunt ophangen aan de binnenkant van je deur en daarna weer gemakkelijk kan opklappen en opbergen.

studentenkamer droogrekje

> Een efficiënt droogrekje voor aan je deur schaf je aan bij bol.com

 • Als je een nieuw bed gaat kopen, kijk eens of je er één kan vinden met lades aan de onderkant. Hier kan je zoveel meer spullen in kwijt dan je denkt. En hoe langer je er woont, hoe meer waarde je gaat zien in opbergruimte. Als je echt ruimtegebrek hebt in je studentenkamer, kun je ook kijken voor een hoogslaper met een bureau en/of kast eronder.

> Check hier de top 7 van hoogslapers met bureau

 • Heb je nieuwe spullen nodig? Koop niet alles meteen nieuw. Je kunt echt superleuke spullen vinden op Marktplaats, Facebook of in je eigen kring. Dit bespaard een hoop geld dat je aan andere leuke dingen kunt uitgeven. Kijk ook eens bij een kringloopwinkel. Hier vind je veel spullen voor een leuk prijsje.
 • Probeer je spullen in je kamer te ordenen. Als je kamer er rustig en opgeruimd uitziet, kun jij je veel makkelijk ontspannen en concentreren in je kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een organizer voor op je bureau of mandjes voor in je kasten.

> Doe inspiratie op in de top 7 beste bureau organizers

 • Denk aan een vloerkleed! Een vloerkleed maakt je kamer zoveel warmer en gezelliger. Ten slotte heb jij in de winter geen koude voeten als je je bed uitstapt.

studentenkamer kleed

> Bekijk de vloerkleden van Leenbakker

 • Wil jij de sfeer in je kamer veranderen? Dit doe je al heel snel en gemakkelijk met de kleur van je lampen. Zet jij je lampen heel wit en fel, dan zal je kamer er heel verlicht en strak uitzien. Handig als je je make-up wil doen bijvoorbeeld. Als je je lampen wat warmer en geler zet, dat er een wat zwoelere sfeer in je kamer gaan hangen.
 • Maak je kamer persoonlijk. Je moet natuurlijk niet vergeten dat het jóuw kamer is en dat jij je er thuis in moet voelen. Hang bijvoorbeeld leuke geprinte foto’s aan de muur. Hiervoor hoef je alleen maar wat foto’s te laten afdrukken bij bijvoorbeeld bij Kruidvat en dubbelzijdige plakkers te kopen. Superleuk en goedkoop!
 • Ten slotte kun je denken aan een hor voor je raam. Het is belangrijk om je kamer goed te ventileren. Alleen zit je natuurlijk niet te wachten op muggen en ander ongedierte (want dat moet je nu zelf weghalen!)

Vind hier verschillende aanbieders van goede en betaalbare horren:
bol.com
> Leenbakker
> Lidl

 

Studentenkamer | Must haves

Als je net het huis uit gaat, kan het best moeilijk zijn om te bedenken wat je allemaal nodig hebt om je studentenkamer compleet te maken. Om niks te vergeten is het handig om na te gaan wat je allemaal wil kunnen doen in je kamer. Om je daarmee te helpen zijn hieronder wat behoeftes op een rijtje gezet voor in je studentenkamer, met bijbehorende must haves om dit te laten gebeuren. Zo kun je precies nagaan wat je nodig hebt om je studentenkamer in te richten.

 • Slapen – Allereerst moet je natuurlijk goed kunnen slapen in je kamer. Hiervoor heb je uiteraard een goed bed, matras en beddengoed nodig. Daarnaast is een nachtkastje handig voor bijvoorbeeld je telefoon en/of boek. Ten slotte moet je gordijnen niet vergeten aan te schaffen, anders word je wel heel vroeg wakker van het licht op zondagochtend. Over licht gesproken, vergeet niet om een nachtlampje en andere lampen aan te schaffen.
 • Omkleden en klaarmaken – Om je klaar te maken voor school of een leuk feestje heb je natuurlijk een kledingkast nodig voor al je kleding. Vergeet niet om hangers te kopen voor in je kast. Ook een spiegel is onmisbaar bij deze activiteit. Een extra kastje voor je toiletspullen, make-up, handdoeken etc. in op te bergen is ook erg praktisch. Ten slotte kun je hier nog denken aan een klok of wekker om in de gaten te houden of je niet te laat komt. Als je weer thuiskomt is een wasmand handig voor je vieze kleding.
 • Studeren/werken – In je kamer moet je je natuurlijk ook kunnen concentreren op je studie of misschien wel op werk. Hierbij is het belangrijk dat je een goed bureau en een comfortabele bureaustoel hebt. Daarnaast natuurlijk je nodige schoolspullen, een laptop (misschien een extra monitor als je dat fijn vindt), schriften, pennen etc. Ook is het handig om rond je bureau een stekkerdoos te hebben, waaraan je al je apparatuur kunt opladen. Ten slotte kun je bij je bureau een prullenbak neerzetten, voor alle aantekeningen die inmiddels nutteloos zijn.
 • Ontspannen – Hoe jij ontspant is natuurlijk heel persoonlijk. Probeer te zoeken naar iets waar jij echt van ontspant en maak daar ruimte voor in je kamer. Zet bijvoorbeeld een bankje en een tv neer, een muziekspeaker of maak een plekje voor je gitaar. Daarnaast kun je je studentenkamer gezellig en ontspannend maken met foto’s, decoratie of planten.
 • Verhuizen – Als je uit huis gaat is verhuizen ook een activiteit die je aan het begin veel uitvoert in je studentenkamer. Een aantal spullen zijn handig om hiervoor aan te schaffen. Denk hierbij aan verhuisdozen, verf, een rolmaat, ducktape en een gereedschapskistje.

 

Hopelijk kom jij zo heel ver met het succesvol en leuk inrichten van je (nieuwe) studentenkamer. Kom je er toch niet helemaal uit? Zoek inspiratie op Pinterest of praat erover met medestudenten of vrienden/familie. Het is namelijk superleuk om je studentenkamer in te richten!