Iedereen kent wel het verhaal van Steve Jobs die al na een semester zijn opleiding stopzette om zich te ontpoppen als het brein achter Apple. Ook Michael Dell (de oprichter van Dell), Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) en Bill Gates (de oprichter van Microsoft) maakten hun studies niet af en werden stinkend rijk. En ze zijn heus niet de enigen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal recentere verhalen van studenten die met hun studies kapten en stinkend rijk werden.

 

Van student die 25 euro investeert naar cryptomiljonair

In eigen land is er het verhaal van Michael Eerhart. Michael was een Groningse student die besliste om 25 euro te investeren in Bitcoin, waarna zijn investering ruim 10.000 keer meer waard werd. Uiteindelijk begon hij steeds meer te handelen in cryptomunten en besloot hij om zijn studies niet verder te zetten. Hij focust zich sindsdien op het ontwikkelen van blockchains en hij is onder andere de eigenaar van de organisatie GoBlock. Deze organisatie helpt instanties en bedrijven bij het realiseren van blockchaindoelstellingen. Ook is hij een veelgevraagde spreker.

Hij gaf bij het stopzetten van zijn studies aan dat hij nog niet wilde cashen. Gelijk had hij. Toen waren zijn bitcoins namelijk zo’n 6.000 euro per stuk waard. Intussen schommelt de koers al enige tijd rond 30.000 euro. Zijn initiële investering van 25 euro zou nu zo’n 1,25 miljoen euro waard zijn.

 

Miljonair en dus niet naar de universiteit

Een ander fijn verhaal is dat van Erik Finman. Hij kreeg op zijn twaalfde 1.000 dollar en sloot een weddenschap met zijn ouders: als hij dit voor zijn achttiende in een miljoen kon omzetten, hoefde hij niet naar de universiteit. Hij zette alles om in bitcoins en werd uiteindelijk multimiljonair. Op zijn negentiende verhuisde hij naar Silicon Valley en de universiteit liet hij links liggen. Daar investeerde hij in onder meer Metal, een start-up die een eigen cryptowallet op de markt heeft gebracht. 

Erik blijft een aanhanger van de cryptomarkt, maar heeft Bitcoin wel losgelaten. In 2018 noemde hij het nog traag, niet duurzaam en achterhaald. Hij zag dan weer meer perspectief in Litecoin, Ethereum en Ripple. Opnieuw had Erik gelijk. Deze munten worden intussen gretig verhandeld op platformen als Litebit en kenden een mooie groei.

 

Van websitebouwende tiener tot machtigste man in de muziekindustrie

Daniel Ek is een geboren ondernemer die al op dertienjarige leeftijd begon met het maken van websites voor klanten. Op jonge leeftijd rekruteerde hij al klasgenootjes die in het computerlokaal van de school voor hem werkten. Hij betaalde hen met computerspelletjes. Hij ging wel nog even naar de universiteit, maar na ongeveer acht weken studies kapte hij met zijn opleiding tot ingenieur.

Hij startte onder meer het online advertentiebedrijf Advertigo op, dat hij in 2006 voor 1,25 miljoen dollar verkocht aan Tradedoubler. Met dit geld besloot hij werk te maken van een nieuw project. Hij wilde een legaal alternatief bieden voor muziekpiraterij en tegelijkertijd de muziekindustrie compenseren, waarna hij Spotify ontwikkelde. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de machtigste persoon in de muziekindustrie. In het eerste kwartaal van 2021 groeide de omzet van Spotify tot 2,17 miljard euro. Misschien iets om over na te denken wanneer een scriptiedeadline steeds dichterbij komt?