Zit jij net als half Nederland komende periode thuis en moet het werk wel doorgaan? Voor veel mensen is het moeilijk om thuis gefocust te blijven en productief aan de slag te gaan. Wij hebben al flink wat jaren ervaring met thuiswerken en daarom delen we graag onze beste tips om productief aan de slag te gaan!

 

1. Creëer een fijne plek

Of je nou groot of klein woont; het is belangrijk om een goede werkplek te creëren. Voor je eigen rust en om juist nadat je klaar bent ‘de deur achter je dicht te kunnen doen’. Wanneer je dit niet doet; zul je merken dat werk en vrije tijd door elkaar heen gaat lopen. Dat is niet goed voor de rust in je hoofd!

Maar, hoe creëer je een fijne werkplek? Als je groter woont en een aparte kamer hebt, is het natuurlijk makkelijk om daar te gaan werken. Maar, als je wat kleiner woont en daar niet de mogelijkheid tot hebt, is het een stuk moeilijker. Juist voor deze mensen een aantal tips:

  • Zorg voor een opgeruimde ruimte. Rommel om je heen = rommel in je hoofd.
  • Berg na werktijd al je werkspullen op. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een oude doos of een tas voor gebruiken.
  • Ga aan een tafel zitten, niet op de bank. Niet alleen super slecht voor je houding; ook zul je minder productief zijn.
  • Kies voor een rustige achtergrond. Kijk bijvoorbeeld uit op het raam of naar een rustige ruimte in je huis.

 

2. Maak een planning

Zorg dat je voor elke dag een planning maakt én daar ook heel duidelijk je pauzes in opneemt. Een grote valkuil is dat je maar door blijft werken, dit omdat er geen collega’s je aansporen om even een koffietje te halen of een potje pingpong met je te spelen.

Eén van de belangrijkste tips: begin gewoon op de zelfde tijd als dat je normaal zou beginnen. Als je je dagen helemaal anders gaat indelen, zul je zien dat je na een tijdje helemaal in de knoop komt. Schrijf daarnaast voor elke dag op wat je die dag gedaan wil hebben en wanneer je dat wil gaan doen.

TIP: zet een wekker om je te laten herinneren aan pauzes

 

3. Streamen met collega’s

Ben je gewend om elke dag lange vergaderingen bij te wonen? Dan is het nogal een overgang naar thuiswerken. Maar; gelukkig kunnen we tegenwoordig gemakkelijk streamen en alsnog face-to-face vergaderen en zelfs schermen delen. Soms is het gewoon erg prettig om met je collega’s te sparren (of desnoods te zeuren hoe vervelend dat thuiswerken inmiddels is ;-)). Een aantal fijne programma’s / apps om mee te streamen of videobellen zijn:

  • Google Hangout
  • Zoom
  • Microsoft Teams
  • Facetime (alleen om even bij te praten)
  • Skype
  • Viber

 

4. Frisse neus halen

Op dit moment is er nog geen sprake van een lockdown, dus ga heerlijk elke dag even naar buiten. Al is het alleen voor een kopje koffie op je balkon of tuin, of voor een wandelingetje door de straat; frisse lucht is erg belangrijk.

Wij vinden het altijd erg fijn om de dag te breken met een wandeling. Als we alleen gaan wandelen is het heerlijk om een inspirerende podcast op te zetten of om juist je telefoon thuis te laten en te genieten van de geluiden buiten.

 

5. Blijf elke dag bewegen

Deze tip gaat natuurlijk een beetje samen met de tip hierboven, maar mocht je niet de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan, is bewegen nog steeds erg belangrijk. Bewegen is niet alleen fysiek belangrijk, ook geestelijk geeft het rust.

Op dit moment zijn er veel sportscholen gesloten, maar hebben ze wel besloten om online lessen te streamen. Een ideale manier om toch nog dat ene lesje yoga of buikspieren mee te pakken. Daarnaast zijn er veel online sportprogramma’s om te volgen.

Tips voor gratis sportlessen op YouTube