De gemiddelde Nederlander spendeert dagelijks flink wat tijd in zijn of haar auto. Woon-werkverkeer (inclusief de bijkomende filetijden), ritjes naar familie aan de andere kant van het land, een autovakantie naar Frankrijk en dat sporadische ritje naar de supermarkt: zo bij elkaar telt het flink wat op qua kilometers. Je veilig voelen in je voertuig is dan ook geen overbodige luxe. Gelukkig worden er jaarlijks diverse rapporten gepubliceerd die de betrouwbaarheid van verschillende automerken en modellen testen. Wij zetten voor jou op een rijtje welke auto’s door gebruikers het minst betrouwbaar worden ervaren, en waar je nog meer op kunt letten om je ritjes zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Betrouwbaarheid van auto’s
Een van de bekendste rapporten die jaarlijks gepubliceerd wordt, is die van de Consumentenbond. Onder leden van hun “Autopanel” enquêteren zij namelijk welke van de automerken en modellen het beste doen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar personenauto’s die een bouwjaar hebben van 2012 of later. Aan de leden werd gevraagd hoe vaak zij pech met hun auto hadden en dus hoe vaak er voor reparaties naar de garage moest worden gereden. In 2022 landde Suzuki, verbazingwekkend genoeg, op de eerste plaats wat betreft betrouwbaarheid. Hiervoor pronkte Mitsubishi vaak op deze plek. Het verschil is echter nipt: Suzuki werd dit jaar beoordeeld met een 8,5 en Mitsubishi met een 8,4.
Hekkensluiters
Fiat, Ford en Renault delen in publicatie van de Consumentenbond de een-na-laatste plaats met een 6,1 gemiddeld. Citroën werd het minst betrouwbare automerk bevonden met een cijfergemiddelde van 6,0. Nog steeds voldoende, maar erg mager tegenover de koplopers Suzuki en Mitsubishi. Ook specifieke modellen worden door de Consumentenbond jaarlijks onder de loep genomen. Renault en Volkswagen komen verrassend vaak terug in deze lijst. Het slechtste beoordeeld werd de Grand Scénic van de eerstgenoemde: het gemiddelde rapportcijfer? Slechts een 1.
Je voertuig verzekeren
Wij kunnen ons voorstellen dat ja na het zien van een dergelijk rapportcijfer niet zo gemakkelijk meer achter het stuur van je Renault Scénic stapt. Toch is de kanttekening die we moeten benoemen de invloed van een goede autoverzekering. Veel mensen weten het namelijk misschien niet, maar het kan lonen om elk jaar een andere autoverzekering af te sluiten. Autoverzekeringen vergelijken kan je helpen om te bepalen welke verzekering het best bij jouw specifieke voertuig en weggebruik past. Dit is waar je op moet letten:
Goed oriënteren
Wat is de looptijd van je huidige verzekering, wat is de opzegtermijn en wat zijn de schadevrije jaren? Zoek deze dingen even op voordat je overstapt naar een andere verzekering. Bereken de premie en lees altijd de polisvoorwaarden aandachtig door. Het is belangrijk om te weten wat er precies gedekt wordt bij schade of ongelukken, zodat je niet op het moment dat het gebeurt voor verrassingen komt te staan.
Dekking
Kijk vervolgens goed naar zowel de basis- als de aanvullende dekkingen die je nodig gaat hebben. Hierbij is het slim om te kijken naar de leeftijd van je auto, hoe vaak je de auto gebruikt en het aantal schadevrije jaren. Je verzekeraar geeft je vaak een passend advies, gebaseerd op de gegevens die je hebt ingevuld.
Vergelijken en afsluiten
Sluit nooit zomaar een verzekering af, maar kijk altijd of er misschien nog ergens een leuke korting te halen valt. Door bijvoorbeeld een tweede auto te verzekeren, kan je premie lager uitvallen. Ben je student? Kijk dan of een speciale autoverzekering voor 18-jarigen kan helpen de kosten laag te houden.
Vergeet, voor het afsluiten, niet je huidige verzekering op te zeggen. Dit kan vaak schriftelijk of via de website van je verzekeraar.