Last van vervelende piepjes in je oor na een festival? Ervaar je soms vervelende suizen in het binnenste van je oor? Misschien is het wel een idee om bij een audicien langs te gaan. Een hoortest om je oren te laten checken kan altijd wel goed zijn, zelfs als er nog geen overduidelijke symptomen zijn. In dit blog geven wij een aantal scenario’s en redenen waarom je naar een audicien zou moeten gaan.

1: Je hebt moeite met het horen van anderen

Zit je soms met een groep vrienden in een overvol café en versta je echt niet wat je vrienden nou eigenlijk zeggen? Moet je soms aan je professor vragen of hij of zij de stof kan herhalen? Of vind je het moeilijk om vergaderingen op je werk te volgen, omdat je niet begrijpt wat er besproken wordt? Het begint zo onschuldig als dat, maar dit soort scenario’s kunnen er misschien op wijzen dat je lijdt aan een vorm van gehoorverlies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de informatie die via je oor binnenkomt niet begrepen wordt door je hersenen. Het kan ook echter zijn dat je mensen om je heen niet verstaat.

Als dit vaker voorkomt, is het wel een goed idee om langs een audicien te gaan. Een audicien kan met jou, aan de hand van een intakegesprek, kijken wat er precies aan de hand is met jouw gehoorgang. Vaak zijn deze gesprekken vrijblijvend, dus als het blijkt dat er niets ernstig is, dan heb je ook niet onnodig geld uitgegeven aan zo’n gesprek.

2: Mensen om je heen merken het op

Soms is het vaak zo dat mensen om jou heen het eerder opmerken dat je mogelijk last hebt van hoorproblemen. Je vrienden, familie, collega’s, partner of misschien zelfs vreemden zeggen er vaak ook iets van: “Goh, je wilt wel vaak dat ik mezelf herhaal, zeg!”. Zulke ‘grapjes’ lijken op het eerste gezicht heel onschuldig, maar als je dit soort grapjes vaker hoort van verschillende mensen, misschien moet er dan aan de bel getrokken worden.

Veel audiciens horen ook vaak van patiënten dat het vaak andere personen zijn die het eerder opmerken dat je moeite hebt met horen. Uiteraard is dat niet heel erg, maar het kan geen kwaad om eens langs te gaan. Hoe vroeger je namelijk actie onderneemt, des te beter het probleem verholpen kan worden. Doe een gratis gehoortest om erachter te komen of je echt last heb van gehoorschade.

3: Je hebt al last van gehoorschade en wil hulp bij jouw specifieke hoorprobleem

Als er al vastgesteld is dat je last hebt van een vorm van gehoorverlies of gehoorschade, dan is het sowieso een goed idee om een audicien in de buurt te bezoeken. Audiciens zijn immers gespecialiseerd in het helpen van mensen die lijden aan gehoorverlies. Samen kunnen ze met jou kijken wat het beste kan zijn om je hoorprobleem te verhelpen. In sommige gevallen kan er bijvoorbeeld een hoorapparaat of implantaat voorgesteld worden, of een andere soort medische ingreep. Ook kunnen zij een advies geven over wat je kan doen wat indirect je oren beter beschermt, om zo verdere schade te voorkomen. Zie hier wat voor gehoorbescherming op maat bij jou zou kunnen passen.