Januari is weer aangebroken en dat betekent: beginnen met de goede voornemens. Minder drinken (misschien zelfs Dry January?), meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden, meer bewegen en/of afvallen. Dat laatste komt vaak voor. Zeker na al het eten en drinken tijdens de feestdagen kan de behoefte naar gezond eten en afvallen groter zijn. Staat afvallen ook op jouw lijstje? Dan is deze blog precies wat je nodig hebt! Je vindt hier tips voor het afvallen, gezonde gerechten én kookboeken. Lees hier alles over gezonde recepten afvallen!

Of ga meteen naar:
> 8 tips om gewicht te verliezen
> Inspiratie voor gezonde gerechten
> 5 lekkere en gezonde kookboeken

Gezonde recepten afvallen | 8 tips om gewicht te verliezen

Afvallen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien staat afvallen al jaren op jouw lijstje van goede voornemens, maar heb je het nooit echt door kunnen zetten. Dan ben je niet de enige! Om het dit jaar toch vol te houden, hebben wij 8 tips voor je op een rijtje gezet. Neem ze snel door!

1. Meten is weten

Wanneer je gericht jouw lichaam meet, weet je ook beter waarmee je moet beginnen. Dan heb ik het niet alleen maar over je gewicht, maar ook over bijvoorbeeld je BMI en vetpercentage. Houd dit bij, zodat je jezelf kunt motiveren en een goed beeld hebt van hoe het gaat. Als je dan bent afgevallen in kilo’s of in buikomtrek, dan motiveert dat om vol te houden! Tip: gebruik een weegschaal met lichaamsanalyse.

2. Stel doelen op

Ga niet zomaar beginnen, maar bedenk goed wat je wil bereiken. Binnen een maand een X aantal kilo afvallen? Die ene broek weer passen? Een bruiloft of ander feestje? Doelen helpen je motiveren én je kunt het vieren als je ze bereikt hebt. Dat is net zo belangrijk.

3. Blijf genoeg eten

Afvallen betekent niet per se minder eten. Als je wil afvallen in gewicht, dan is het belangrijk dat je meer verbrand dan dat je binnenkrijgt. Gezond afvallen doe je door voldoende en gezond te eten, en daarbij meer te bewegen dan je normaalgesproken doet. Je valt misschien minder snel af dan met een crashdieet, maar het is wel een stuk beter voor je lichaam én je kunt het makkelijker en langer volhouden.

4. Slaap voldoende

Naast voeding en bewegen, is voldoende slaap heel erg belangrijk. Als je te weinig slaapt dan verlies je geen vet, maar wel spieren. Als je wil afvallen dan is een goede nachtrust ontzettend belangrijk.

5. Doe het samen

Het is veel makkelijker om het samen met iemand te doen. Bijvoorbeeld je vriend(in), huisgenoot of studiegenoot. Jullie kunnen samen gezond eten en elkaar een duwtje in de rug geven wanneer nodig. Ook stop je er minder snel mee als de ander nog wel door gaat. Je wil tenslotte niet de opgever zijn!

6. Praat erover

Laat aan je omgeving weten dat je bezig bent met afvallen. Zij kunnen je dan helpen en motiveren.

7. Weest bewust van alles

Verdiep je eens in de voedingswaarden van eten en wat nu wel of niet gezond is. Best interessant! En wees je bewust van wat je eet, door het bijvoorbeeld op te schrijven. Dit zal je helpen om goede keuzes te maken.

8. Maak er iets leuks van!

Niet onbelangrijk: maak er wat leuks van! Wees trots op jezelf, beloon jezelf en haal er energie uit. Je zal merken dat het hierdoor een stuk makkelijker gaat.

Gezonde recepten afvallen | Inspiratie voor gezonde gerechten

Afvallen betekent niet dat je meteen niks lekkers meer kan eten. Er zijn genoeg lekkere recepten of gerechten die je op een hele gezonde manier kunt bereiden. Om je hier een idee van te geven, hebben we er hieronder een paar opgesomd:

Hier krijg je toch trek van!

Gezonde recepten afvallen | 5 lekkere en gezonde kookboeken

Werd jij al enthousiast van de gerechten hierboven? Dan moet je deze kookboeken eens doornemen! Lekker en gezond; wat wil je nog meer? In een kookboek kun je precies bekijken hoeveel calorieën er in een gerecht zitten. Ten slotte krijg je meer inspiratie voor een gezonde en leuke maaltijd.

> Of bekijk meteen alle gezonde kookboeken op bol.com

1. Afvallen met gezond en vooral lekker eten

gezonde-recepten-afvallen

Deze titel zegt al genoeg. Met deze recepten gaat afvallen en lekker eten gewoon samen door één deur. 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en veel tips voor een gezonde levensstijl vind je in dit boek. Laat die kilo’s voorgoed weg, want met deze recepten houd jij het gezond eten voor jaren vol.

> Bekijk dit kookboek op bol.com

2. Get Fit

gezonde-recepten-afvallen-get-fit

Een gezonde levensstijl vinden is het allerbelangrijkste, volgens Frederique en Wendy. Afvallen is moeilijk en daarom willen ze je door middel van deze recepten niet het gevoel te geven van een dieet. Snel, makkelijk, lekker, maar vooral ook haalbaar in jouw leven. Zo blijft afvallen leuk en goed vol te houden, elke week zul je uitkijken naar een nieuwe week!

> Bekijk het Get Fit kookboek op bol.com

3. Mezcla

gezonde-recepten-afvallen-mezcla

Niet alleen wij, maar ook de luisteraars van Etenstijd vinden dit boek een van de tien beste kookboeken. Ixta Belfrage deelt in dit boek haar mix van smaken. Ze is zelf namelijk Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse, maar heeft ook een periode in Italië gewoond.

> Bekijk dit kookboek op bol.com

4. Blue zones kookboek

gezonde-recepten-afvallen-zones

De recepten in dit kookboek zijn gebaseerd op de vijf zones in de wereld waar men het oudst wordt: Sardinië; Nicoya, Ikaria, Okinawa en Loma Linda. Dan Buettner is ook bekend van de Netflix-serie Live to 100: Secrets of the Blue Zones. Echt een heel inspirerend en zinvol boek!

> Bekijk het kookboek van Dan Buettner op bol.com

5. Succesvolle afvallers diëten niet

gezonde-recepten-afvallen-mieke

Last but not least: Mieke Kosters. Mieke was vroeger bedrijfseconoom, en nu gewichtscoach. Acht jaar geleden viel ze zelf 15 kilo af. Haar kookboek biedt een unieke manier van afvallen, dat volgens haar wél goed vol te houden is. Ze geeft zelf aan: “Van alleen worteltjes wordt niemand blij!”.

> Bekijk het kookboek van Mieke Kosters op bol.com

 

> Ook meer sporten? Check hier de beste witte sportschoenen voor man en vrouw!