Ben jij van plan om naast je studie een extra zakcentje te verdienen, dan is het goed om te weten dat dit in sommige gevallen gevolgen heeft voor je studiefinanciering. We horen je al denken: hoeveel mag je bijverdienen als student zonder daarvan iets aan iets aan ome DUO te hoeven afstaan? Een goede vraag waarop het antwoord afhankelijk is van het onderwijsniveau en of je wel of niet binnen het nieuwe stelsel valt.

 

Hoeveel mag je bijverdienen als student?

Net als in alle voorgaande jaren mag je als student zijnde ook in 2021 extra bijverdienen. Door de uitbraak van COVID-19 heeft de overheid besloten dat in 2020 de bijverdiengrens voor alle studenten kwam te vervallen. Nu we inmiddels in het nieuwe jaar zitten, zijn de regels weer aangepast waardoor je extra goed moet opletten of jouw bijbaantje geen nadelige gevolgen heeft voor je studiefinanciering en/of studentenreisproduct.

 

Bijverdienen als mbo student

Als student op het mbo kan je in 2021 helaas niet onbeperkt bijverdienen. De overheid heeft namelijk bepaald dat wanneer je op jaarbasis meer dan €15.415,63 verdient, je recht op studiefinanciering komt te vervallen. Ze gaan er dan vanuit dat als je genoeg inkomen hebt om je studie te bekostigen zonder financiële hulp van DUO.

Weet je nu al dat je boven de bijverdiengrens gaat uitkomen? Dan is het belangrijk om je studiefinanciering stop te zetten in de maand waarop je daadwerkelijk over de grens van €15.415,63 heen gaat. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar een X-bedrag moet terugbetalen.

 

Bijverdienen als hbo / wo student – oude stelsel

Ben jij een hbo of wo student en val je nog onder het oude stelsel? Ook dan ben je helaas gebonden aan een maximale bijverdiengrens van €15.415,63. Net als voor studenten op het mbo, komt je recht op studiefinanciering te vervallen zodra je op jaarbasis meer dan dit bedrag gaat verdienen.

Om te voorkomen dat je eventueel teveel ontvangen toeslagen aan het eind van het jaar moet terugbetalen, moeten ook hbo en wo studenten zelfstandig en op tijd hun studiefinanciering stopzetten.

 

Bijverdienen als hbo / wo student – nieuwe stelsel 

Ben je een hbo of wo student en val je onder het leenstelsel? Dan hebben we goed nieuws! In dit geval kan je naast je studie namelijk onbeperkt bijverdienen zonder nadelige gevolgen.

Lees het allemaal nog eens rustig na op de website van DUO