Maximaal lenen tijdens je studie en geen vuiltje aan de lucht… Klinkt goed! Maar hoe zit dat later als je een huis wilt kopen en je een hypotheek gaat aanvragen? Kan dat wel als je een studieschuld hebt? En heeft een studieschuld effect op je maximale hypotheek? Er zitten namelijk zo zijn voor- en nadelen aan. In dit artikel geven we de antwoorden op jouw vragen!

 

Hypotheek met studieschuld

Als je als student een studieschuld hebt opgebouwd tijdens je studie, is het dan mogelijk om een hypotheek aan te vragen? Het antwoord is: ja. Gelukkig is het geen dealbreaker wanneer je een studieschuld hebt, en een hypotheek wil aanvragen. Het is wel zo dat je studieschuld wordt meegewogen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, wordt er niet gekeken naar het rentepercentage dat je betaalt over je studieschuld, maar naar het totale bedrag dat je geleend hebt. Hoe hoger je studieschuld is, hoe minder je dus kunt lenen.

Er zijn echter wel verschillende regels van toepassing voor schulden afkomstig uit het oude leenstelsel en het nieuwe leenstelsel. Er geldt een weegfactor van 0,75% voor studieschulden uit het oude leenstelsel (voor juli 2015) en een weegfactor van 0,45% voor schulden uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015). Dit percentage wordt berekend over je oorspronkelijke studieschuld. Zelf benieuwd hoeveel je kunt lenen? En wil je je toekomstige maandlasten berekenen? Er zijn talloze handige websites te vinden die je hiermee kunnen helpen!

 

Studieschuld verzwijgen

Stel je hebt een huis gezien waar je helemaal verliefd op bent en je bent er zeker van dat je het wilt kopen. Het enige wat je nog moet doen is een hypotheek aanvragen. Je twijfelt of dit wel gaat lukken, omdat je studieschuld nog niet (compleet) is afgelost. Moet je in dit geval je studieschuld dan maar verzwijgen? Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) staan de meeste schulden al geregistreerd, behalve je studieschuld. Een geldverstrekker kan dit niet inzien. Echter ben je toch verplicht om al je betalingsverplichtingen en schulden te vermelden wanneer je een hypotheek gaat aanvragen. Vandaar dat het best verleidelijk kan zijn om dit te verzwijgen… Toch zouden we het niet aanraden, het wordt officieel namelijk ook gezien als fraude en is dus strafbaar.