Heb je een auto of ben je van plan er eentje aan te schaffen? In dat geval moet je ook gaan nadenken over een autoverzekering. Vanaf welke leeftijd kun je een autoverzekering afsluiten en wat komt er allemaal bij kijken? We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet!

 

Leeftijd

De meeste verzekeraars houden een minimale leeftijd van 18 aan bij het afsluiten van een autoverzekering. Toch maken enkele verzekeraars (ongeveer een kwart) hierop een uitzondering, aangezien je nu ook al vanaf je 17e je rijbewijs mag halen. Voor verzekeraars is de leeftijd 24 een stuk belangrijker. Jongeren onder de 24 jaar betalen vaak een hogere premie. Nu vraag je je vast af hoe dit komt… Uit onderzoek is namelijk gebleken dat jongeren onder de 24 jaar vaker schade rijden dan bestuurders die ouder dan 24 zijn. Verzekeraars stellen om deze reden vaak strengere eisen wanneer een autoverzekering jongeren geaccepteerd moet worden. Er zijn echter ook een paar maatschappijen die een stuk strenger zijn. Zij hanteren een minimale leeftijd van 22 jaar en soms zelfs 25 jaar…

 

Hogere premie?

We hadden het al even over de hogere premie die jongeren onder de 24 betalen. Daarnaast hanteren veel verzekeraars een hoger eigen risico voor deze groep. Doordat jongeren onder de 24 vaker schade rijden, worden zij als een groter risico gezien en hier betaal je dus naar. Maar een verzekeraar let ook op andere dingen, zoals hoe oud de auto is, wat voor type auto het is, wat het vermogen van de auto is en bijvoorbeeld ook de wijk waar je woont. Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat jongeren gemiddeld 4 keer zo veel premie betalen als iemand van 40.

Enkele jongeren kiezen er daarom voor hun autoverzekering af te sluiten op de naam van hun ouders. Maar mag dit wel? Bij de meeste verzekeraars is dit helaas niet toegestaan. Sommige verzekeraars maken een uitzondering, maar hanteren dan wel erg strenge voorwaarden. Het grote nadeel hiervan is dat je geen schadevrije jaren opbouwt…

 

Autoverzekeringen vergelijken

Zelf een autoverzekering vergelijken? Doen! Voordat je een autoverzekering gaat afsluiten is het erg belangrijk om verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk vaak grote prijsverschillen te zien tussen verschillende verzekeringen met dezelfde dekking. Bij de duurste verzekeraar betaal je al snel 5 keer zo veel als bij de goedkoopste. Je kunt dus superveel voordeel behalen door even snel wat opties met elkaar te vergelijken!