Het is weer bijna zover: Koningsdag 2023! De dag dat we de verjaardag van de koning vieren, maar we eigenlijk ook allemaal een eigen feestje vieren. Of dit nou in het dorp is met een kleedje, thuis met een oranje tompouce of op een festival, voor veel mensen is Koningsdag een feestelijke dag. In deze blog lees je alles wat je moet weten om alles uit Koningsdag 2023 te halen.

 

Koningsdag 2023

Koningsdag 2023 valt op donderdag 27 april. Dit kan soms nog wat verwarrend liggen, omdat de datum van Koningsdag onlangs veranderd is. Eerst was dit namelijk altijd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. De dag heette toen ook Koninginnedag. Koningin Beatrix heeft deze dag aangehouden uit respect voor haar moeder. Zij was ook de eerste koningin die elk jaar naar een andere stad ging om daar Koninginnedag te vieren. Sinds 2014 is Koninginnedag verandert in Koningsdag omdat koning Alexander toen de taak overnam van Beatrix. Koning Alexander is vrij dichtbij 30 april jarig, namelijk op 27 april. Daarom besloot hij om Koningsdag op 27 april te gaan vieren. Koning Alexander bezoekt net zoals koningin Beatrix ieder jaar een stad om zijn verjaardag te vieren. Op Koningsdag 2023 bezoekt de koninklijke familie Rotterdam. Zij maken hier een stadswandeling en een ritje op de watertaxi tussendoor.

 

Koningsdag 2023 | Festivals 

Koningsdag 2023 Festival

Veel studenten gaan op Koningsdag naar een festival toe. Bijna alle scholen en veel bedrijven zijn dicht op Koningsdag omdat dit een officiële feestdag is. Een Koningsdag festival uitkiezen is soms alleen best wel lastig (een luxe probleem). Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met leuke festivals die je kunt overwegen voor Koningsdag 2023.

Kingsland Festival

Het Kingsland festival is waarschijnlijk wel één van de grootste Koningsdag festivals in Nederland. Er komen grote artiesten zoals Afrojack, Antoon, Bizzy, Lucas & Steve, Ronnie Flex en veel meer. Het grote Koningsdag festival vindt plaats in drie verschillende steden. In Amsterdam vindt het plaats in de RAI en in Rotterdam is het Kingsland Festival in het Zuiderpark. Ten slot kun je in Groningen naar het Stadspark voor het festival.

538 Koningsdag

In Breda organiseert Radio 538 ook een groot Koningsdag festival. Hier kun je grote artiesten vinden. Snelle, Snollebollekes, Suzan & Freek, Mart Hoogkamer, Maan, Kriss Kross Amsterdam, Gerard Joling en nog veel meer komen er hier een onvergetelijke dag van maken. Het festival vindt overdag plaats tussen 12:00 en 22:30 uur in het Chasséveld in Breda.

Loveland van Oranje festival 

Kingsland is niet het enige festival in Amsterdam tijdens Koningsdag 2023. Ook Loveland pakt groots uit. De muziek gaat hier iets meer in de richting van techno met onder andere artiesten als Prunk, Franky Rizardo en Michel de Hey. Ook dit is overdag en kun je hier hopelijk lekker in de zon staan in het Meerpark in Amsterdam.

Oranjebloesem

Het derde populaire Koningsdag festival in Amsterdam is Oranjebloesem. Ook dit festival is vooral gericht op techno, maar dan net iets sneller en harder dan bij Loveland. Op de line-up staan dan ook artiesten als Cynthia Spiering, Reinier Zonneveld en I Hate Models. Ook de locatie van dit festival is heel tof, namelijk het Olympisch stadion in Amsterdam!

Kralingse Bos Festival

Ten slotte belichten we nog één Koningsdag festival 2023 in Rotterdam: Het Kralingse Bos Festival. Hier is de muziek weer wat meer divers. Donnie, Bokoesam en Broederliefde komen het park op zijn kop zetten. Maar ook artiesten als Nina Kraviz zullen hier wat setjes draaien. De locatie van het festival spreekt al voor zich: Het Kralingse Bos in Rotterdam.

 

Koningsdag 2023 | Outfits 

Nu je enthousiast bent geworden voor deze leuke festivals, denk je nu vast al na over je Koningsdag outfit. Deze dag is altijd heel moeilijk omdat de kledingkeuze van deze dag veel eisen heeft. Allereerst wil je natuurlijk iets oranjes aan. Ook kan je denken aan rood, witte of blauwe aspecten in je outfit. Dit is ook toepasselijk en dit zijn iets meer gangbare kleuren. Voor waar je je Koningsdag outfit moet aanschaffen, hebben wij eigenlijk maar één tip. Check jouw gangbare kledingwinkels eens. Bijna iedere winkel die oranje artikelen heeft, heeft hier momenteel acties voor. Leuke kleren voor een leuk prijsje dus! Een ander moeilijk criteria bij een Koningsdag outfit is dat het warm en koud genoeg is. De weersvoorspelling is nog erg wisselvallig, daarom adviseren wij om laagjes aan te doen.

 

Koningsdag 2023 | Accessoires 

Om van Koningsdag 2023 een succes te maken, is het leuk om wat kleine accessoires aan te schaffen. Hierbij kun je denken aan een partydop, een waaier, oranje accessoires voor je outfit of een oranje zonnebril. Wij hebben drie leuke accessoires voor je op een rijtje gezet, maar bekijk gerust eens de gehele oranje collecties van de onderstaande winkels.

Bekijk de hele oranje collecties
Blokker | bol.com | Hema

 

Zonnebril met bieropener

Koningsdag 2023 bril

Deze zonnebril maakt je oranje (of rood-wit-blauwe) Koningsdag outfit helemaal af. En daarnaast kun je er ook nog je biertjes mee open maken. Handig! Voor maar €2,99 scoor je deze vette bril bij de Blokker!

> Schaf de zonnebril met bieropener hier aan bij Blokker

 

Oranje Partydop

Koningsdag 2023 Party dop

Houd je flesje water op het Koningsdag festival dicht en maak je outfit af met deze oranje partydop. Superhandig en past goed bij je outfit.

> Shop de oranje partydop bij bol.com voor €5,95

 

Oranjetompouce sokken

Hema tompouce sokken Koningsdag 2023

Hoe vet zijn deze tompouce sokken? Leuke sneakers eronder en deze sokken maken jouw outfit sowieso helemaal af!

> Scoor deze tompouce sokken bij de Hema!

 

Lowlander tompouce I.P.A.

Koningsdag 2023 bier

Zin in eens een ander biertje? Probeer dit speciale tompouce Koningsdag bier met je vrienden voordat je naar het Koningsdag festival gaat.

> Probeer de Lowlander tompouce I.P.A. door het te kopen bij de Hema

 

Hopelijk zijn jullie nu goed voorbereid op Koningsdag 2023. Alvast heel veel plezier!