Het is inmiddels alweer juni en dat betekent dat de zomer steeds dichterbij komt. Hier worden wij ontzettend blij van, want hallo zon! Er is wel een grote kans dat je leven er even anders uit gaat zien dan in de winter. Je hebt zin om weer allerlei zomerse activiteiten te doen zoals op een terras zitten, op vakantie gaan, bootje varen etc. Super leuk, maar dit kost wel allemaal geld… Ben je financieel voorbereid? Wij hebben een aantal tips voor jou zodat ook jouw portemonnee zomer klaar is.

Voldoende geld voor zomeractiviteiten

Word je gestrest bij de gedachte aan alle uitgaven die deze zomer op je afkomen? Terrasjes, etentjes, cadeaus, vakanties… het is begrijpelijk, want je uitgavenpatroon verandert ineens vergeleken met de winter. Hoe zorg je ervoor dat je deze periode doorkomt zonder financiële problemen? Geen zorgen, met de onderstaande vijf tips helpen wij je een handje op weg.

1. Krijg inzicht in je uitgaven

Maak eens een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Misschien heb je dit al goed op orde, maar zo niet: dan is dít het moment om dat te doen. Met een duidelijk overzicht van je financiële zaken, wordt het gemakkelijker om aan de slag te gaan. Kleine uitgaven aan koffietjes bijvoorbeeld voelen vaak als ‘niets’, maar als je dit bij elkaar optelt, is het bedrag toch opeens groot.  Met het overzicht weet je precies waar het meeste geld naartoe gaat.

2. Voorkom onnodige uitgaven

Als je een overzicht hebt gemaakt met alle uitgaven heb je precies op een rijtje waar het meeste geld naartoe gaat. Je ziet dan ook welke uitgaven die wat minder belangrijk voor je zijn. Dit kan bijvoorbeeld een abonnement zijn die je niet meer gebruikt of uitgaven aan kleding. Als je deze uitgaven schrapt, bespaar je wat geld per maand wat je weer kan uitgeven aan uitgaven die wel belangrijk voor je zijn.

3. Bekijk eerst je eventuele schulden

Klarna en Riverty, betalingsdiensten waarmee je heel gemakkelijk een betaling kan uitstellen met 14 of 30 dagen. Bekijk eens hoeveel er nog open staat bij deze betalingsdiensten en los deze bedragen eerst af. Omdat je de betaling kan uitstellen, voelt het voor sommige als gratis winkelen. Maar eigenlijk ben je elke maand gaten aan het vullen. Probeer ervoor te zorgen dat je geen openstaande betalingen meer hebt. Hierdoor is het volgende maand salaris helemaal van jou en hoef je geen rekening te houden met openstaande bedragen bij Klarna en Riverty.

4. Durf ‘nee’ te zeggen

We snappen dat het niet altijd makkelijk is om ‘nee’ te zeggen tegen vrienden als zij wat leuks gaan ondernemen. Jij wil ook graag naar het terras en op vakantie. Maar, keuzes maken is ook belangrijk. Het salaris dat je verdient bij je bijbaan is ook niet de jackpot en hierdoor moet je ook weleens keuzes maken. Niet altijd makkelijk en leuk, maar wel verstandig. Dit betekent niet dat je op alles ‘nee’ moet zeggen, maar je kan ook een keer alleen op zaterdag naar het terras in plaats van het hele weekend.

5. Stel prioriteiten

Je wil op vakantie, naar de spa, een festival en je hebt een bruiloft. Hele leuke activiteiten, maar denk goed na over wat je echt wil. Als je prioriteiten stelt, zijn sommige activiteiten minder belangrijk om te doen en dat bespaart je geld.

Hopelijk wordt jouw portemonnee met deze tips zomer klaar. Nog een andere tip van ons: denk twee keer na voordat je iets doet of koopt.