Tijdens je studententijd ben je misschien wel voor het eerst écht serieus bezig met geld. Je moet een fortuin betalen aan collegegeld en studieboeken, en als je op kamers woont betaal je ook nog eens huur etc. Helaas leren we niet veel op school over sparen, dus moeten we zelf gaan uitvogelen hoe we geld op zij kunnen zetten. Wil jij niet elke avond leven op pasta pesto? Lees dan verder, want wij geven je spaartips zodat je aan het einde van de maand geld overhoudt.
1. Geld verdienen
Bij sparen denken we al snel op het beperken van onze uitgaven, maar wat er per maand binnenkomt op je bankrekening heeft hier ook invloed op. Een lening openen bij DUO is erg als je dit geld nodig hebt om je collegegeld en boodschappen te betalen, maar onthoud dat dit geld niet “gratis” is. Na je studie moet je dit terugbetalen. Je hebt daar wel even de tijd voor, maar een studieschuld kan invloed hebben als je later een hypotheek wil aanvragen voor je huis.
Als je naast je studie tijd hebt om wat extra bij te verdienen, pak dan deze kans! Je kunt ergens in dienst gaan voor een paar uurtjes per week of je kan aan de slag als freelancer. Dan kun je opdrachten aannemen wanneer het voor jou uitkomt. Een bijbaantje is niet alleen lekker voor je bankrekening, maar het staat ook goed op je cv.
2. Regel een noodfonds
De uitdrukking ‘spaar voor later’ is niet altijd heel realistisch tijdens je studententijd. Je verdient wel wat geld, maar het inkomen is minder dan wanneer je fulltime aan het werk bent. En bovendien moeten we ook kunnen genieten van onze studententijd. Toch is het belangrijk om wat te sparen voor een noodfonds. Spaar iedere week € 10,- tot € 20,- en je kunt later, als je echt geld nodig hebt, uit dit spaarpotje wat pakken. Ook als je nog thuis woont is het niet verkeerd om een noodfonds te hebben. Stel je laptop begeeft het, dan heb je wat bij elkaar gespaard voor een nieuwe.
3. Houd bij hoeveel je uitgeeft
Deze tip is niet alleen handig voor ons als studenten, maar voor iedereen die beter wil omgaan met zijn of haar geld. Weinig mensen weten hoeveel geld er binnenkomt en wat er ook weer uitgaat. Je kunt up to date blijven om regelmatig je bankrekening te checken. Je kunt het bijvoorbeeld ook ergens opschrijven en categoriseer ze zodat je een goed overzicht hebt waar het meeste geld naartoe gaat.
4. Maak een budget
Wil je heel graag meer sparen, maak dan een budget voor jezelf wat je per maand maximaal mag uitgeven. In de vorige tip heb je al de eerste stap gezet. Nu moet je alleen nog beslissen hoeveel geld je per categorie wil besteden. In het begin kan dit even wennen zijn, maar later gaat dit makkelijker en heb je er later profijt van.
5. Kom je afspraken na
Alleen een budget opstellen per categorie is natuurlijk niet voldoende. Nu komt het moeilijkste onderdeel namelijk: houd je aan deze gemaakte afspraken. Maar hoe doe je dat? Plan je maaltijden vooruit en bedenk van tevoren welke boodschappen je nodig hebt. Dit gaat helpen, want dan kom je minder in de verleiding in de supermarkt om andere producten mee te nemen. Heb je geen geld om een drankje te doen op het terras? Vraag dan aan je vrienden of ze bij jouw thuis een borrel willen komen doen. Je vrienden zullen dit ook niet erg vinden, want dit bespaart iedereen geld. En misschien wel het allerbelangrijkste, probeer je impulsaankopen te minderen. Als je iets leuks hebt gezien, denk hier dan minstens drie dagen over. Vind je het dan nog steeds leuk? Dan heb je groen licht om toch het product te kopen.
6. Probeer niet veel toe te geven aan groepsdruk
Groepsdruk, niet alleen wij als studenten hebben hier last van. We willen dat mensen ons leuk vinden en daarom kopen we nog wel eens nieuwe spullen die we eigenlijk niet nodig hebben en waar we ook eigenlijk geen geld voor hebben. Of we gaan toch mee naar het feestje, omdat we anders FOMO krijgen. Niet teveel toegeven aan groepsdruk lijkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. De eerste stap hierin is het bewust worden van groepsdruk. Kom je weer in zo’n situatie? Bedenk dan goed of je het product wel echt nodig hebt of dat je wel echt mee wil naar het feestje en dat je niet alleen ‘ja’ zegt omdat andere dat willen.
7. Recycle je studieboeken
Voor je studie moet je meestal ook ieder jaar nieuwe studieboeken aanschaffen. Dit gaat dan in het algemeen ook over grote bedragen. Bekijk op Bookmatch voor tweedehands studieboeken. Dit gaat je een hoop geld schelen. Na een blok of studiejaar gebruik je niet altijd deze boeken meer. Verkoop jouw oude studieboeken dan weer en je krijgt er een leuk zakcentje voor terug.
Dit waren onze spaartips voor tijdens je studententijd. Wij hopen dat we je een zetje hebben gegeven in de goede richting.