Het studentenleven is duur, heel erg duur. Het studeren zelf is al prijzig, de huur van een studentenkamer- of appartement is hoog en dan worden de dagelijkse boodschappen ook nog duurder. Tijd om je te gaan verdiepen in dingen die het leven op de langere termijn goedkoper maken. Lees je mee?

Keuken

In de keuken kan je besparen op gas én elektriciteit door een kokendwaterkraan (zie bijvoorbeeld deze) aan te schaffen. Het is even een investering, maar je hebt hier wel jarenlang iedere maand profijt van. Een kokendwaterkraan geeft koud, warm en heet water. Dit hete water is zo heet dat het perfect is om te gebruiken als water voor jouw pasta of rijst. Geen onnodig gasverbruik omdat je moet wachten tot het water kookt. Zelfs als je eerst de waterkoker aanzet en dat kokend water gebruikt voor het koken, is de kokendwaterkraan energiezuiniger! Heb je deze kraan in huis gehaald? Dan kan de waterkoker de kraan uit! Enne… als theeleut is deze kraan ook top: binnen één tel heb je een kop thee gezet.

Heb je een oude koelkast of vriezer die ouder dan 10 jaar is? Goede kans dat ‘ie dan veel energie slurpt. Kijk of er een aanbieding is voor een goede koelvriescombinatie met het groenste energielabel. Wederom een investering, maar wel een die je gauw terug kan verdienen!

Verwarming

Dat de verwarming een graadje lager moet, dat weten we nou wel. Maar je kan ook op andere manieren besparen op het verwarmen van je huis. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van slimme radiatorknoppen. Deze knoppen bevestig je op alle verwarmingselementen in huis. Via een app kan je dan iedere kamer op afstand verwarmen. Geen gedoe meer met handmatig radiatoren dicht draaien, of het vergeten. Ook is het slim om achter iedere verwarming radiatorfolie te plaatsen. Dit laatste zal je geen honderden euro’s besparen, maar toch een aantal tientjes op jaarbasis. Tot slot kun je ook radiatorventilatoren kopen. Deze bevestig je onder je verwarming en die zorgen ervoor dat de warmte niet blijft hangen rondom de verwarming, maar ook echt de ruimte in wordt geblazen. Vooral handig als jouw bank, bed of een ander meubelstuk voor de verwarming staat.

Abonnementen

Tegenwoordig zijn er veel abonnementen die je kunt afsluiten. Je hebt waarschijnlijk Netflix, Videoland, Disney+ en HBO Max. Maar wat dacht je van Spotify, je Swapfiets en een maandelijks bloemenabonnement. Heb je dat écht allemaal nodig? Check ook of sommige abonnementen goedkoper kunnen. Je kan bijvoorbeeld een familie account aanmaken op Spotify, Netflix delen met huisgenootjes en misschien kan je jouw internetabonnement wel iets verlagen. Dit alles kan je best wat geld besparen per maand. Wat wel interessant is om te checken is of jij goedkoper uit bent met een maaltijdbox. Zeker als je met huisgenootjes samen doet is een maaltijdbox soms goedkoper dan boodschappen halen bij de supermarkt.

Inzicht in je uitgaven

Het is slim om een keer in de zoveel tijd jouw uitgaven van de afgelopen tijd onder elkaar te zetten. Je kan via de app van jouw bank gemakkelijk filteren op bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo of de H&M. Zo heb je gauw een overzicht van waar je (te veel) geld aan uitgeeft. Misschien ben je wel veel meer geld gaan uitgeven afgelopen maand aan boodschappen. Dan kan je daar de komende tijd op letten, of misschien kom je erachter dat je stiekem best vaak een kopje koffie bij de Starbucks haalt. Lekker! Maar wel een erg prijzige plek om een koffie te halen. Loop eens langs een ander koffietentje, hier betaal je minder voor misschien een net zo lekkere kop koffie!