Het is het eindresultaat na jarenlang hard werken; je dissertatie, vaak beter bekend als je proefschrift of thesis. Dit is een wetenschappelijk onderzoeksverslag dat iemand schrijft om te promoveren naar een hogere graad. Meestal gaat het om het behalen van een doctoraat aan de universiteit, maar in enkele gevallen is het mogelijk om zonder universitaire titel te promoveren.
Bij het afsluiten van dergelijk uitdagend onderzoek dien je je proefschrift te verdedigen en in te leveren. Waar dergelijk onderzoek vroeger uitsluitend op papier werd vastgelegd, is het tegenwoordig niet meer dan normaal om alles online te doen. Toch is en blijft het de norm om je dissertatie netjes en verzorgd in te leveren bij je universiteit.
Waarom zou je je dissertatie laten drukken?
Bij veel universiteiten is het verplicht om naast een digitale versie ook een fysieke kopie van je dissertatie in te leveren. Simpelweg je document uitprinten en in een snelbinder inbinden doet je werk geen eer aan: een dissertatie maak je immers maar eenmalig en het vormt het slotstuk van je studie. Daar mag best wat aandacht aan besteden worden.
Een andere reden om je dissertatie te laten drukken is omdat je je onderzoek ook dient te verdedigen tegenover een commissie. Een mooi gedrukte dissertatie maakt het veel aantrekkelijker om je onderzoek te lezen.
En niet onbelangrijk: het is tegenwoordig mogelijk om je werk al vanaf één exemplaar te laten drukken. Dat is lang niet meer zo duur als dat het vroeger was en het kost je slechts een paar dagen. Meestal heb je echter wel meer dan een kopie nodig. Sommige instellingen hebben als voorwaarde dat je iedere partij die betrokken was bij je onderzoek een kopie overhandigd. Bedenk van tevoren hoeveel kopieën je nodig gaat hebben.
Je dissertatie opmaken: hier moet je op letten
Per onderwijsinstelling zijn er andere eisen over hoe je proefschrift eruit dient te zien, maar er zijn enkele elementen waar je op kunt letten. Controleer bijvoorbeeld of alle lettertypen overal hetzelfde zijn en dat de titels dezelfde opmaak hebben. Ook is het belangrijk dat je inhoudsopgave klopt en dat je de benodigde bijlagen niet vergeet.
Als je je dissertatie druk klaar gaat maken, houdt dan rekening met technische eigenschappen, zoals enkel- of dubbelzijdige bedrukking, kleurgebruik en hoe je pagina’s uitkomen. Het is immers niet erg netjes als er een nieuw hoofdstuk begint op het midden van een pagina, of dat er een afbeelding is waarvan het onderschrift zich op de volgende pagina bevindt.
Het is zo ver: je dissertatie kan naar een drukkerij!
Heb je alles gecontroleerd en weet je zeker dat het document eruit ziet zoals je wenst? Dan kun je het naar een drukkerij sturen die zich richt op het printen van dissertaties. Vaak hebben deze bedrijven veel ervaring met het drukken van proefschriften en hebben ze ook designers tot hun beschikking. Zij kunnen ook je dissertatie vormgeven, mocht je daar zelf niet thuis in zijn.