Samenwonen met andere studenten is natuurlijk heel gezellig, maar kan ook een beetje chaotisch zijn. Gedeelde ruimtes, zoals de badkamer, zijn daarom vaak reden voor discussies. Om ervoor te zorgen dat jij en je huisgenoten geen onnodige ruzies krijgen, vind je in dit artikel enkele handige tips voor het maken van afspraken over het gebruik van de badkamer. Deze tips kunnen je studentenleven een stuk makkelijker en aangenamer maken.
1. Maak een schema
Heb je ‘s ochtends een college, maar moet je wachten op je huisgenoot die een uitgebreide douche neemt? Erg frustrerend, maar waarschijnlijk niet de schuld van je huisgenoot. Als jullie elkaars schema niet goed kennen, kan het lastig zijn om te weten wanneer je de badkamer het beste kunt gebruiken.
Daarom is het handig om een schema op te stellen waarin iedereen aangeeft wanneer ze de badkamer willen gebruiken. Zo weet je van tevoren wanneer je wel of geen toegang hebt tot de badkamer, wat veel stress en irritatie voorkomt.
2. Organiseer alle spullen
Een veelvoorkomend probleem in een huis met meerdere bewoners, is dat de badkamer snel vol raakt met persoonlijke spullen. Iedereen heeft zijn eigen verzorgingsproducten, zoals cosmetica, tandenborstels of showergels. Hierdoor staan de wastafel en douchecabine al snel vol met spullen.
Het is daarom praktischer als iedereen een vaste opbergplaats heeft voor zijn toiletspullen, bijvoorbeeld in een eigen bakje of plank in de badkamerkast. Dat is niet alleen een stuk overzichtelijker, maar maakt de kans ook kleiner dat je huisgenoten per ongeluk jouw favoriete parfum gebruiken.
3. Houd het samen schoon
Het spreekt misschien voor zich, maar het schoonmaken en houden van de badkamer is een belangrijke badkamer-afspraak. Dat is natuurlijk niet alleen jouw verantwoordelijkheid, je doet het samen. Het kan daarom verstandig zijn om een taakverdeling te maken. De één maakt bijvoorbeeld de douche schoon, terwijl de ander het toilet en de wasbak voor zijn rekening neemt.
Voor een duidelijk overzicht kun je eventueel ook een schoonmaakrooster opstellen. Dit helpt om afspraken te maken over wie wanneer schoonmaakt, zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.
4. Bespreek de consequenties
Zelfs met de beste roosters en afspraken kan het gebeuren dat één van de huisgenoten zich niet aan de regels houdt, wat frustratie kan veroorzaken.
Bespreek daarom ook wat er gebeurt als iemand zich niet aan de regels houdt. Krijgen ze bijvoorbeeld extra schoonmaaktaken als ze hun huidige taken blijven uitstellen? Of zijn er andere consequenties die jullie samen kunnen bedenken?
Een goede voorbereiding
Om ervoor te zorgen dat er onderling zo min mogelijk conflicten ontstaan, kunnen duidelijke afspraken helpen. Bijvoorbeeld over wie de badkamer wanneer kan gebruiken, of hoe jullie de ruimte schoonhouden. Met de bovenstaande tips kun je een goed samenwerkingsplan opstellen, zodat het samen wonen tijdens je studie vooral gezellig blijft!