Dat studeren veel keuzes en mogelijkheden kent, wist je waarschijnlijk al wel… Maar weet je ook al wat in deeltijd studeren is? Je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen bij het kiezen van je studies, maar waarschijnlijk heb je er nooit echt verder op geklikt. Dit komt omdat een deeltijd studie vaak interessanter wordt naarmate je ouder wordt en werk een grotere rol in je leven gaat spelen. In deze blog wordt het antwoord op de volgende vraag met eventuele voordelen uitgelegd: wat is deeltijd studeren?

 

Wat is deeltijd studeren?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deeltijd studeren is het volgen van een een normale studie waarbij je elke week minder tijd aan school besteedt dan bij een voltijd studie. En deze studie duurt dan vaak ook vanzelfsprekend langer dan een voltijd studie. Bij een deeltijd studie heb je meestal les in de avonduren of maar één dag in de week, zodat je verder bijvoorbeeld gewoon kan werken. De deeltijd studie kan aansluiten bij je werk van overdag, maar dit hoeft niet. Wanneer dit wel moet, volg je een duale opleiding. Om een beetje een goed beeld te krijgen van de studielasten bij een voltijd studie en een deeltijd studie, kan er naar de studiepunten gekeken worden. Bij een voltijd studie moet je in een jaar 60 studiepunten behalen. Voor één studiepunt moet je ongeveer 28 uur aan je studie spenderen. Bij een deeltijd studie moet je vaak rond de 40 studiepunten behalen in een jaar. 

 

Wat zijn de voordelen van deeltijd studeren?

Nu je je niet meer afvraagt wat deeltijd studeren is, is het handig om de voordelen van een deeltijd studie te kennen. Waarom je een bepaalde studie kiest, hangt natuurlijk onwijs af van je eigen levensfase en prioriteiten. Maar een deeltijd studie kan wel een aantal algemene voordelen met zich meebrengen, die wellicht voor jou zouden kunnen gelden. 

  •  Je hebt naast je studie meer tijd om te werken, wat betekent dat je meer geld kunt verdienen terwijl je nog studeert.
  • Het kan fijn zijn om de theorie vanuit je studie meteen toe te passen in de praktijk, bij je baan naast je studie.
  • Je kunt een betere CV opbouwen met meer ervaring voor als je helemaal klaar bent met studeren.
  • Als je moeite hebt met je lang concentreren op schoolwerk, is een deeltijd studie een fijne afwisseling van leren en werken.
  • Soms wil een bedrijf waar je werkt investeren in jouw deeltijd studie, omdat jij daarnaast nog voor hen kan werken en daarnaast blijft leren kan dit een toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. 

 

Hopelijk kun jij voortaan de vraag wat is deeltijd studeren goed beantwoorden en kun je het zelf eventueel overwegen. Wanneer je meer vragen hebt over een specifieke studie of iets dergelijks kun je altijd het beste contact opnemen met de desbetreffende studie instelling.