De studententijd is misschien wel de allerleukste tijd van je leven. Veel feestjes en gezelligheid, maar misschien ook verschillende bedpartners. En daarmee heb je een groter risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is heel belangrijk om veilige seks te hebben, vooral als je degene niet goed kent, maar soms kan het toch per ongeluk gebeuren dat je seks hebt zonder condoom… Als je vermoedt dat je besmet bent met een soa, doe dan zo snel mogelijk een soa test. Vind je het ongemakkelijk om je ergens te laten testen? Lang leve de anonieme soa test! Een anonieme test, gewoon vanuit huis. Dit maakt het toch net iets minder ongemakkelijk. Hieronder lees je meer over soa thuistesten en waar je deze kunt bestellen.

Of bestel meteen een soa thuistest bij:
> Testalize
> Soapoli-online

 

Symptomen van een soa

Als je een soa hebt dan kun je verschillende klachten krijgen, maar het is ook mogelijk dat je het helemaal niet merkt. Aan onderstaande symptomen kun je een soa herkennen:

  • Zweertjes, wratten of blaasjes bij je geslachtsdelen
  • Pijnlijk (branderig) gevoel bij het plassen
  • Pijn tijdens seks
  • Afscheiding

Heb je last van één of meer van deze bovenstaande symptomen? Het is dan handig om je te laten testen op een soa! Bovendien kun je ook zonder klachten een soa hebben die besmettelijk is en kan zorgen voor ernstige gevolgen, zoals onvruchtbaarheid. Denk je dat je een soa hebt opgelopen (omdat je bent gewaarschuwd door een bedpartner of omdat je onveilige seks hebt gehad)? Laat je dan testen.

 

Hoe werkt een anonieme soa thuistest?

Het is heel normaal om een soa test te doen, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Gelukkig gaat het onderzoek ook meestal gemakkelijk en snel. Je kunt je laten testen bij de GGD of bij je huisarts. Als je dit niet prettig vindt, dan kun je ook thuis anoniem testen. Je kunt een 100% anonieme soa test bestellen voor Chlamydia en Gonorroe. Als vrouw neem je een vaginaal uitstrijkje af en als man stuur je een buisje urine op. Je kan ook oraal en/of rectaal testen door middel van een uitstrijkje. Nadat je de test hebt gedaan, stop je het buisje weer in het doosje en stuur je dit gratis op via de post. Binnen 48 uur kan je de uitslag ophalen met de code van jouw codekaart. Is de uitslag positief? Dan kun je met dezelfde code op jouw codekaart een gratis behandeling aanvragen en anoniem je bedpartners waarschuwen. Bewaar jouw codekaart écht goed, want zonder code geen uitslag!

Bestel een soa thuistest bij:
> Testalize
> Soapoli-online

 

Wil je meer informatie over soa’s, hiv of seksualiteit?

  • Op SoaAids.nl vind je meer informatie over soa’s, hiv en welke symptomen daarbij horen. Dit is een landelijke hulp- en informatielijn voor vragen over hiv, soa’s en veilig vrijen.
  • Sense is dé website waar je informatie kunt vinden over seks, liefde en relaties en alles wat daarbij komt kijken. Als je vragen hebt kun je die stellen via de e-mail, telefoon of chat, maar je kunt ook een afspraak maken om anoniem je vragen te stellen bij de GGD op het sense spreekuur.