Heb je ook zoveel moeite met het vinden van een stage? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Stage lopen is een onderdeel van je opleiding en zal je helpen te bepalen in welke richting je later wilt gaan. Als je in de toekomst voor een baan gaat solliciteren in dezelfde richting als je stage, kan je in je motivatiebrief schrijven dat je ervaring hebt met die functie en dat het erg goed afging. Je stagebegeleider kan ook nog eens een aanbeveling voor je schrijven. Daarnaast is dit de perfecte kans voor je om te netwerken. Echter is het vrij lastig om een stage te vinden die goed bij jou en je opleiding past. We zullen je helpen met je zoektocht naar een geschikte stage door een aantal tips te geven.
Solliciteren
Het sollicitatieproces is tegenwoordig bijna volledig online. Je solliciteert via een vacaturebank en stuurt je CV en motivatiebrief zo op. Het komt niet meer vaak voor dat je naar een winkel gaat of naar het bedrijf stapt om je CV af te geven. Omdat het proces nu zo gedigitaliseerd is, is het belangrijk om jezelf te onderscheiden met je CV en brief. Dit is lastig, omdat je geen fysieke indruk op ze achter kan laten. Zichtbaarheid en uniciteit is nog nooit zo belangrijk geweest. Het is nu aan jou de taak om je kwaliteiten zo goed en origineel mogelijk te laten zien op twee papiertjes.
Om je kansen tot een perfecte stageplek te vergroten zijn er een aantal punten die je in gedachte moet houden.
1. Begin op tijd met zoeken
Het kan niet vaak genoeg worden gezegd. Als je op tijd begint met zoeken vergroot je je kansen op het vinden van een stageplek. Je wilt niet last-minute op zoek gaan naar een stageplek en uit wanhoop moeten kiezen voor iets dat totaal niet bij je past.
2. Zet al je middelen in
In plaats van alleen vacaturebanken te gebruiken is het effectiever om tegelijkertijd je netwerk in te schakelen. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een stage en wie weet vind je zo wel wat. Laat hierbij duidelijk weten in welke richting je een stage zoekt. Als je dit vanaf het begin van je zoektocht al doet heb je meerdere mensen die op zoek zijn naar kansen voor jou.
3. Probeer wat te regelen via school
Veel scholen hebben een database met bedrijven die momenteel op zoek zijn naar stagiaires. Een voordeel hiervan is dat het aansluit bij je studie, omdat ze al bekend zijn met je opleiding.
4. Stem je CV en motivatiebrief af op de vacature waar je voor solliciteert
Verstuur niet dezelfde motivatiebrief voor elke vacature waar je op solliciteert. Kijk naar de eisen en taken in de vacature. Mocht een eis op de vacature met jouw ervaring matchen? Schrijf dit in je motivatiebrief! Probeer dit voor alle vacatures waar je op solliciteert om het persoonlijker te maken.
Het sollicitatiegesprek
Nu is het jouw kans om een goede indruk te maken op (hopelijk) je toekomstige collega’s! Om je beste been voor te zetten zijn er dingen die je van tevoren kan voorbereiden. Ten eerste is het goed om je te verdiepen in het bedrijf, zodat je weet wat voor producten of diensten ze hebben, hun visie en missie, waar ze actief zijn en wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen het bedrijf. Verder kan je ook wat standaard vragen voorbereiden:
1. Vertel iets over jezelf
Door deze vraag te stellen kan de interviewer een eerste indruk van je krijgen. Om dit goed te beantwoorden begin je met wat je nu doet, daarna met hoe je die positie hebt gekregen en de ervaringen die relevant zijn voor de positie waar je nu voor solliciteert. Eindig het antwoord met je plannen voor de toekomst en waarom je nu geÏnteresseerd bent in deze positie. Dit is natuurlijk niet de enige manier om te antwoorden, maar het wel goed om een formule in je hoofd te hebben als je niet weet wat je moet zeggen. Zorg er altijd voor dat je je antwoord terug linkt naar de positie waar je voor solliciteert.
2. Wat zijn je sterke/zwakke punten?
Om deze vraag goed te beantwoorden is het handig om jezelf te kennen. Als dit wat lastiger is voor je kan je het bespreken met vrienden of familie. Pak daarna de vacature erbij en link je sterke punten die hierbij aansluiten. Om je zwakke punten aan te geven moet je eerlijk zijn. Je kan er altijd bij vermelden hoe je er momenteel aan werkt om jezelf te verbeteren.
Nu dat je helemaal voorbereid bent op de vragen hebben we ook nog wat do’s en don’ts die belangrijk zijn.
Do’s:
- Wees zelfverzekerd
- Neem een open lichaamshouding aan
- Maak oogcontact
- Laat de ander uitpraten
- Neem je tijd om vragen te beantwoorden
Don’ts:
- Te laat komen
- Je levensverhaal vertellen
- Iets slechts zeggen over je vorige werkgever
- Liegen
Heb je nog wat tips nodig over het opstellen van je CV en motivatiebrief, en de eerste week op stage? Of wil je nog wat vacatures bekijken? Dan kun je terecht bij StudentJob voor sollicitatietips en vacatures.