Overweeg jij een tussenjaar te nemen na je middelbare school eindexamen? Scholieren die een tussenjaar nemen, maken meestal een betere beslissing qua studiekeuze en hebben minder risico op studie uitval. Tenminste… als je je tussenjaar op de juiste manier invult.

 

Lamlendig tussenjaar is ‘killing’

De Nederlandse decanenvereniging publiceerde onlangs nog hun adviezen over een goede invulling van je tussenjaar. Met een mix van werkervaring, ontdekken wat je wilt en kunt, en idealiter ook nog buitenland ervaring, kom je zelfstandiger uit je tussenjaar en vergroot je de kans op een positieve start van je studie.

Maar maak je geen duidelijke keuzes, dan kun je al gauw blijven hangen in lamlendigheid door het gebrek aan structuur en uitdaging tijdens je tussenjaar. Uitgaan, uitslapen, een beetje gamen. Voor je het weet is je tussenjaar voorbij en sta je er zo mogelijk nog slechter voor dan toen je eraan begon. Zo’n slap tussenjaar kan je zelfvertrouwen alleen maar schaden. Niet doen dus is het advies! En vergeet niet, de meeste van je vrienden zijn waarschijnlijk wel gaan studeren. Dus wat leek op een oase van ruimte en mogelijkheden, blijkt in de praktijk vaak maar een eenzame bedoening. Niemand draait mee in jouw ritme.

 

Tussenjaar buitenland: Australie & Amerika

De populairste bestemmingen voor een tussenjaar in het buitenland zijn Australie en Amerika. De eerste is een backpacker bestemming bij uitstek. Je bent er niet de enige en er zijn legio voorzieningen in het land om te werken en om andere backpackers te leren kennen. In Amerika worden veel tussenjaren ingericht rond een extra studie of werkstage in een populaire stad zoals New York of San Francisco.

Ga dus op zoek naar een leuke en uitdagende omgeving voor je tussenjaar. We wensen je veel wijsheid en bezinning!

Tips: wil je meer weten over een buitenlands tussenjaar, kijk dan ook eens op WilWeg.nl. Hier vind je een schat aan informatie over tussenjaren naar het buitenland. Wil je je tussenjaar lekker zelf invullen? Kijk dan eens op vakantiedeals websites zoals VakantieDealz.nl waar je geregeld goedkope (verre) vliegtickets kunt scoren.