Veel jongeren kiezen er na hun middelbare school voor om een tijdje in het buitenland te verblijven. Na ongeveer twaalf jaar in de schoolbanken is het dan ook erg fijn om de wijde wereld te gaan verkennen. De één kiest ervoor om rond te reizen en hier en daar wat bij te verdienen om de reis te bekostigen. De ander gaat vrijwilligerswerk doen om een nuttige bijdrage te kunnen leveren en zich te verdiepen in de lokale cultuur. En weer een ander schrijft zich in aan een buitenlandse universiteit om zowel de eigen horizon als de kennis te verbreden.
Mogelijkheden
Er zijn tal van organisaties die je kunnen helpen om je buitenlandse avontuur vorm te geven. Het grote voordeel van reizen via zo’n organisatie is dat je een aanspreekpunt hebt waar je met al je vragen en zorgen terechtkunt. In veel gevallen kunnen deze organisaties je ook helpen om je reis en verblijf te bekostigen door middel van een beurs. Hier volgen een paar voorbeelden:
Erasmus Student Network (ESN):
Als je voor een trimester of een heel studiejaar in het buitenland wil studeren, is ESN de aangewezen organisatie. Naast studeren kun je met het uitwisselingsprogramma van Erasmus ook traineeships volgen of vrijwilligerswerk doen.
European Solidarity Corps:
Het European Solidarity Corps wordt gemanaged door de Europese Commissie. Ook hier kun je je registreren om in aanmerking te komen voor een beurs en om gekoppeld te worden aan internationale projecten, banen en traineeships.
Service Civil International:
SCI werd vlak na de Eerste Wereldoorlog opgericht door Pierre Ceresole. Hier kun je terecht voor internationale vrijwilligersprojecten die de interculturele samenwerking en vrede bevorderen.
Activity International:
Activity International is een reisbureau waar je terechtkunt voor onder meer vrijwilligerswerk, backpackreizen, tussenjaren en werk als au pair.
Veilig van huis
Misschien is het de eerste keer dat je zonder je ouders op vakantie gaat. Maar ook als je vaker zelfstandig op reis bent geweest, kan de heimwee na een langer verblijf toch aan je gaan knagen. Gelukkig is het thuisfront dankzij onze digitale communicatiemiddelen dichterbij dan ooit. Bijna overal ter wereld heb je toegang tot het internet, zodat je de thuisblijvers kunt laten weten dat het goed met je gaat. Wel ben je in het buitenland vaak aangewezen op openbare netwerken. Ook online is het belangrijk om veilig te blijven en helaas gaat het bij openbare netwerken wel eens mis op dat gebied.
Een oplossing daarvoor is het inschakelen van een VPN. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Je voorkomt daarmee dat je het doelwit wordt van hackers of per ongeluk een virus op je toestel installeert. Nog een bijkomend voordeel is dat je met een VPN vaak veel geld kunt besparen op onder meer vliegtickets en hotels. En je kunt op een veilige manier toegang krijgen tot belangrijke bestanden op je thuiscomputer. Wil je weten wat een VPN nog meer voor je kan betekenen? Lees dan een willekeurige NordVPN beoordeling en laat de meningen van andere gebruikers voor zich spreken.
Redenen om te gaan
Je moet wel even uit je comfortzone durven stappen. Voor de één is dat makkelijker dan de ander. Als je nog twijfelt over de meerwaarde van een lang verblijf in het buitenland, volgen hier de belangrijkste redenen om te gaan:
1. Je leert veel over een andere cultuur, maar ook over jezelf.
2. Je leert vreemde talen te beheersen.
3. Het is een perfecte manier om je zelfstandigheid te vergroten.
4. Een buitenlandervaring staat altijd goed op je cv.
5. Je maakt mooie herinneringen, waar je nog vaak aan terug zult denken.
6. Je leert nieuwe mensen kennen, waar je zelfs jaren later nog contact mee hebt.
Een goede voorbereiding
Als je eenmaal besloten hebt om je koffers te pakken, kan de voorpret beginnen in een goede voorbereiding. Zo haal je het meeste uit je buitenlandse avontuur en voorkom je vervelende verrassingen:
1. Documenten
In EU-landen heb je genoeg aan een geldige identiteitskaart. Zorg er wel voor dat je identiteitskaart of paspoort nog geldig zijn. Reis je buiten de EU? Vergeet dan niet op tijd je studenten-, reis- of werkvisum te regelen.
2. De taal
Begin ruim voor je vertrekt al met het leren van de taal. Hou er rekening dat niet iedereen even goed Engels kan spreken.
3. Handige apps
Download belangrijke apps, zoals Wijs op Reis om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
4. Vaccinaties
Regel op tijd je vaccinaties en neem je vaccinatieboekje mee.
5. Lokale gebruiken
Lees je goed in over de lokale gebruiken en de veiligheidsrisico’s.
Alvast heel veel plezier! Moet je eerst nog een beetje sparen voordat je op reis kan? Ontdek hier de 7 best betaalde bijbaantjes voor studenten!