Er zijn momenteel te veel studenten op de universiteit die de studie eigenlijk niet aan kunnen. Dit beweert rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit van Utrecht. Van der Zwaan pleit ervoor dat universiteiten sneller studenten moeten kunnen wegsturen van de opleiding wanneer zij niet goed genoeg presteren.

 

Hoge uitval

Momenteel is de uitval bij universitaire studies erg hoog. Van de studenten die een studie volgen aan de universiteit stopt ongeveer 25 procent voortijdig met de studie. Volgens professor Van der Zwaan komt dit doordat te veel studenten niet de juiste studie volgen. Om te zorgen dat dit wel gebeurt, stelt de professor voor strenger te selecteren. “Selectie is zo’n methode. Ik ben daar voorstander van. Op dit moment is er geen wettelijk middel om druk uit te oefenen op studenten die eigenlijk niet op de universiteit thuishoren. De politiek kiest altijd voor de veilige kant: we willen de meeste studenten, het beste onderwijs, geen selectie en het mag niet te veel kosten. Dat kan natuurlijk niet.”

 

Afscheid

Sinds 2011 was Bert van der Zwaan de hoogst wetenschappelijke bestuurder van de Utrechtse Universiteit. Op 26 maart 2018 nam hij afscheid van de universiteit. Henk Kummeling zal het stokje overnemen van de professor.

Bron: AD.nl