Millennials zijn het slechtst in autorijden, blijkt uit recent onderzoek van de AAA Foundation for Traffic Safety. Het bureau deed onderzoek naar rijgedrag en concludeerde dat 88% van de automobilisten tussen de 19 en 24 zich risicovol gedragen. Ze versturen bijvoorbeeld smsjes tijdens het rijden, rijden door rood en rijden te hard.

Het bureau deed een maand lang onderzoek naar het gedrag van 2511 bestuurders. Ze concludeerden dat millennials twee keer zo vaak geneigd zijn om een e-mail of sms te versturen achter het stuur (59,3% tegenover 31,4%). De helft van de millennials gaf toe weleens door rood te zijn gereden, terwijl ze wel hadden kunnen stoppen. Bij de rest van de automobilisten was dat 39%. Bijna 12% van de millennials gaf aan ze het acceptabel vinden om 10 mph harder dan toegestaan te rijden in een schoolzone, bij de overige bestuurders was dat slechts 5%.

De onderzoekers vinden het alarmerend dat een groot deel van de automobilisten tussen de 19 en 24 vindt dat hun gevaarlijke rijgedrag acceptabel is. De gevolgen van dit rijgedrag zijn groot. In de VS steeg het aantal verkeerdoden in een jaar tijd met 7%. Dit was de grootste stijging in vijf decennia.

Trage reactietijd door smartphone

Wie belt in de auto, remt later bij een gevaarlijke situatie. Wie een smsje verstuurd of social media checkt, vertraagt zijn of haar reactietijd met 30%. Iemand die op zijn telefoon kijkt, ziet ook andere visuele informatie over het hoofd. Veranderingen in verkeerssituaties worden minder goed opgemerkt. Ook handsfree bellen kan voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat de aandacht dan minder bij de weg is.

Automobilisten zijn hypocriet

Uit het onderzoek bleek ook dat automobilisten vaak hypocriet zijn. Ze vertellen aan de onderzoekers dat afgeleid, verslapt en agressief rijgedrag niet door de beugel kunnen, maar zelf rijden ze precies zo. Ook is het zo dat 40,2% van de automobilisten het absoluut onacceptabel vindt om een smartphone achter het stuur te gebruiken, zegt 78,2% wel dat ze zich er de afgelopen maand schuldig aan heeft gemaakt.

Bijna 80% van de automobilisten zei ook dat autorijden wanneer je moe of slaperig bent “volstrekt onaanvaardbaar is”, maar 28,9% gaf toe de afgelopen maand te hebben gereden terwijl ze zo moe waren dat ze moeite hadden hun ogen open te houden. Bijna alle bestuurders, 92,8%, noemen het rijden door een rood licht onaanvaardbaar als ze veilig hadden kunnen stoppen. Maar meer dan één op de drie, 35,6%, gaf toe dat hij de vorige maand door rood had gereden.

Alcohol en drugs in het verkeer

81% procent van de bestuurders vindt een alcoholslot een goede maatregel voor als iemand voor het eerst wordt gepakt met alcohol achter het stuur. En zelfs 63,5% van de bestuurders vond het goed om het nationaal toegestane alcoholpromillage te verlagen van 0,08% naar 0,05%. Slechts 2,5% van de bestuurders gaf toe het het afgelopen jaar binnen een uur na het innemen van alcohol of het roken van marihuana achter het stuur te zijn geklommen.

De onderzoekers vinden het van groot belang dat de gevaren van risicovol autogedrag doordringen, om zo het aantal verkeersdoden terug te dringen. Ook verwachten experts dat aanhoudende ongelukken van deze aard ook consequenties kunnen krijgen. Zo kunnen de prijzen van een autoverzekering aanzienlijk stijgen onder de doelgroep van 19 tot 24 wanneer er meer ongelukken worden gemaakt. Mocht jij niet vaak ongelukken maken dan zijn er gelukkig speciale autoverzekeringen voor studenten die wel goedkoop zijn.