Kleding, we dragen het allemaal. Daar waar de een het vooral gebruikt als statussymbool, is het voor de ander puur functioneel. Een feit is echter wel, dat men vandaag de dag meer kleding koopt dan ooit, maar de gebruiksduur steeds korter wordt. Dit gedrag past in een wereldwijde trend van de fast fashion industry die de afgelopen jaren meer kapot heeft gemaakt dan wij misschien wel beseffen. Dat hierdoor de vraag naar en dus het aanbod van milieubewustere green fashion producenten toeneemt, valt dus enigszins goed te verklaren. 

De negatieve invloed van Fast Fashion

Op alleen de olie-industrie na, is de mode-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. De opkomst van de Fast Fashion industry, waarbij nieuwe collecties zich in rap tempo opvolgen en het verlangen om nieuwe kleding te kopen constant wordt aangewakkerd, heeft ervoor gezorgt dat wij als consument sneller uitgekeken zijn en onze kleding consumptie sinds 2000 meer dan verdubbeld is. Kort samengevat zijn de belangrijkste kenmerken van fast fashion:

  • Een enorm hoge omloopsnelheid: meerdere trends per seizoen
  • Meestal een milieuonvriendelijke productie
  • Een goedkope productie in lagelonenlanden
  • Goedkoop geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden 

 

De goedkope kleding van fast fashion giganten heeft dus weldegelijk een donkere keerzijde. Naast dat de productieomstandigheden waaronder de kleding wordt gemaakt vaak zeer problematisch is, krijgt ook het milieu het zwaar te verduren. Er is gemiddeld gezien namelijk zo’n 8.000 liter water en flink wat milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen nodig om 1 kilo katoen te kunnen produceren. Als je je beseft dat een kwart van alle insecticide en een tiende van alle pesticide afkomstig zijn uit de katoenteelt, hoef je geen geleerde te zijn om te kunnen concluderen dat zowel het milieu als de arbeiders hier flink onder lijden. 

 

Opkomst van fair en green fashion producenten

Gelukkig raken steeds meer consumenten en producenten bewust van de negatieve invloeden, waardoor het aanbod van duurzamere alternatieven flink groeiende is. Fair en green fashion bedrijven richten zich op eerlijke kleding die onder milieuvriendelijke en menswaardige omstandigheden zijn geproduceerd. Omdat kleding uit 100% bamboe helaas nog niet mogelijk is, biedt kleding met biologisch katoen en bamboevezel als basis de uitkomst. Bamboevezel is een interessant alternatief, omdat er nauwelijks bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas komen, het bizar snel groeit, er per vierkante meter tien keer zoveel oogst te behalen valt en het niets onder doet aan de uitstraling en kwaliteit. 

 

Fast fashion gaat hoe dan ook plaats maken voor slow fashion, waardoor het dus een kwestie van tijd is voordat de duurzame Bamboe herenshirtjes, bamboe broeken, bamboe sokken en bamboe loungewear ook bij jou in de kast liggen.