Het leven van een student kan behoorlijk duur zijn! Denk aan de kosten voor je studieboeken, het collegegeld en de huur van je studio of studentenkamer. Daar komen de kosten voor je verzekeringen, energieverbruik en mobiel abonnementen nog bij. Hoe zorg jij dat je aan het eind van de maand voldoende budget hebt voor een avond stappen met vrienden? Er zijn een aantal manieren waarop je slim geld kunt besparen. Kies bijvoorbeeld niet direct voor de nieuwste iPhone, wanneer deze in het najaar op de markt komt. Een moderne smartphone gaat zeker drie of vier jaar mee; combineer het toestel met het goedkoopste sim only abonnement. Zo hoeft je telefoon je niet meer dan tien tot twintig euro per maand te kosten.

 

Kijk goed naar je verbruik van belminuten en mobiele data

Bij het afsluiten van een nieuw sim only abonnement is het allereerst zaak uit te zoeken hoeveel belminuten en mobiele data je momenteel verbruikt. Standaard houdt een iPhone van Apple dit al voor je bij. Ook voor Android-toestellen zijn apps te downloaden om je verbruik aan mobiele data te registreren. Op basis van je huidige verbruik kun je naar een bijpassend abonnement zoeken. Doordat je tegenwoordig vrijwel overal de beschikking hebt over een publiek WiFi-netwerk, verbruik je mogelijk veel minder mobiele data dan je op voorhand verwacht. Het levert je een fraaie besparing op je abonnementskosten op.

TIP: gebruik een online vergelijkingstool om de abonnementen van verschillende providers met elkaar te vergelijken. Je kunt het nieuwe abonnement direct vanuit zo’n tool afsluiten.

 

Korting op aanvullende verzekeringen voor studenten

Zorgverzekeraars bieden tegenwoordig geen collectiviteitskorting meer aan. Wel profiteer je bij een aantal van deze verzekeraars van korting op een aanvullende verzekering. Deze korting loopt al snel op tot zo’n 20 à 25 procent voor studenten. Niet iedereen heeft een aanvullende verzekering nodig; vaak volstaat de basismodule wanneer je fit en gezond bent. Heb je echter regelmatig een behandeling bij de tandarts nodig? Sluit in dat geval een tandartsverzekering af; het helpt je te besparen op je medische kosten. Ook een aanvullende verzekering voor behandeling bij een fysiotherapeut kan wenselijk zijn, wanneer je bijvoorbeeld kampt met een blessure.

TIP: soms wordt je korting aangeboden, als je bijvoorbeeld meer beweegt. Het gaat hierbij niet zozeer om korting op de premie van je verzekering, maar bijvoorbeeld om korting in de vorm van een cadeaubon bij je favoriete webshop.