Als student heb je waarschijnlijk een overvolle agenda met lessen. En alsof dat nog niet genoeg is, moet je ook nog huiswerk, schoolopdrachten, je sociale leven en misschien zelfs een baan in evenwicht houden. Geen wonder dat georganiseerd blijven soms een onmogelijke opgave lijkt! Om het als student nog uitdagender te maken, veranderen veel van je verantwoordelijkheden van week tot week of van dag tot dag. De ene week moet je bijvoorbeeld veel opdrachten inleveren en de andere week heb je misschien verschillende toetsen. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om alle details in de gaten te houden. Met deze tips blijf je als student georganiseerd!

Maak een to-do lijst

Een takenlijst kan je helpen om al je grote en kleine taken bij te houden. Je kunt alles opschrijven wat je in een bepaalde week moet doen, zoals opdrachten, lezen, studeren en afspraken. Je kunt ook ideeën opschrijven die in de loop van de dag bij je opkomen. Als je alles opschrijft, verklein je de kans dat je iets belangrijks vergeet. En omdat een takenlijst meestal in volgorde van prioriteit is opgesteld, kun je de voltooide taken afvinken en zo een gevoel van voldoening krijgen. Een takenlijst kan met de hand worden geschreven. Het doorstrepen geeft vaak een erg fijn gevoel, maar je kunt er ook voor kiezen om hiervoor een handige app te gebruiken. Zorg er gewoon voor dat je het dagelijks bekijkt om georganiseerd te blijven en je taken op te volgen en op orde te houden. Neem eens een kijkje op Bekkingblitz.nl voor een groot aanbod aan handige notitieboekjes, adresboekjes en agenda’s.

Gebruik een kalender

Een kalender is een duidelijke must om georganiseerd te blijven. Een kalender is een goede plek om belangrijke data te noteren, zoals de deadlines van opdrachten, examens en speciale evenementen. Je kunt er ook regelmatige activiteiten in noteren, zoals data voor clubbijeenkomsten, inchecktijden voor online cursussen en zelfs boodschappen die gekocht moeten worden. Een kalender kan digitaal of op papier zijn. Als je een visueel ingesteld persoon bent, kan een kalender met veel kleur en afbeeldingen je helpen om alle details bij te houden. Als je een zeer drukke agenda hebt, kun je de kalender een kleurcode geven om verschillende categorieën activiteiten weer te geven. Gebruik bijvoorbeeld één kleur voor activiteiten die met school te maken hebben en een andere kleur voor buitenschoolse activiteiten en weer een andere kleur voor persoonlijke verplichtingen.