Yes: je gaat het huis uit! Op jezelf wonen is één van de leukste dingen tijdens je studententijd, maar het kan ook erg spannend zijn. Je verlaat je vertrouwde ouderlijk huis en het is tijd om voor jezelf te zorgen. Er zijn ook een paar belangrijke dingen die je moet regelen als je op jezelf gaat wonen. Maar maak je geen zorgen, op jezelf wonen hoort vooral leuk te zijn en niet alleen maar stressvol. Om zo min mogelijk te stress, moet je dit artikel met 5 dingen die je moet regelen als je op jezelf gaat wonen eens doorlezen.

 

1. Zorg voor het beste internet in huis

Thuiswerken, studeren, films of series kijken, gamen, of iets opzoeken online, goed internet is mega belangrijk. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je in je nieuwe thuis goed werkend internet hebt. Maar je wil hier ook niet te veel voor betalen. Zorg dus dat je op tijd een passend abonnement afsluit. Vergelijk verschillende internet providers en kies de optie die het beste aansluit bij jouw wensen.

 

2. Sluit in inboedelverzekering af

Toen je bij je ouders woonde, kon je meeliften op hun verzekeringen. Maar als je eenmaal je eigen plek hebt, is het tijd om dit soort zaken zelf te regelen. Naast je zorgverzekering (als je 18+ bent) is een inboedelverzekering één van de eerste verzekeringen die je zelf afsluit. Schade en diefstal van je bezittingen in huis worden door deze verzekering vergoed (afhankelijk van je eigen risico). Super handig!

 

3. Hou je geldzaken op orde

Op jezelf wonen betekent dat je slim moet omgaan met je geld. Je hebt nu meer kosten en als je een keer wat te veel geld hebt uitgegeven, kan het krap worden om nog lekker avondeten te kopen aan het einde van de maand. Probeer van tevoren te berekenen hoeveel je kwijt zult zijn aan huur, energie, water, gas, internet, boodschappen en andere vaste lasten. Zet elke maand een vast bedrag apart voor deze kosten. Alles wat je overhoudt kun je sparen voor een vakantie, voor later of je kunt er iets leuks mee doen.

 

4. Schrijf je in bij jouw nieuwe gemeente

Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Dan moet je je inschrijven bij de nieuwe gemeente. Dit kan maximaal vier weken voor je verhuizing en uiterlijk vijf dagen erna. Doe je dit niet, dan kun je een boete ontvangen van de gemeente. Voor de inschrijving heb je je legitimatie en een bewijs van verhuizing nodig (zoals een huurcontract). Uiteindelijk heb je deze inschrijving nodig om bijvoorbeeld een nieuw paspoort aan te vragen of om te kunnen stemmen in jouw eigen gemeente.

 

5. Regel de verhuizing

Een stap die vaak wordt onderschat: de verhuizing zelf. Plan een datum om al je spullen te verhuizen en zorg dat alles soepel verloopt. Vraag je vader, broer, neef en/of vrienden om te helpen tillen en check of al je spullen in de auto passen. Als dat niet lukt, kun je overwegen een busje te huren of een verhuisbedrijf in te schakelen. Controleer ook van tevoren of er dicht bij je nieuwe huis een parkeerplek beschikbaar is.

Tip | Maak jouw kamer af met een gezellige lavalamp