Welke studie je ook doet, ooit moet je eraan geloven: het schrijven van een scriptie. Een bachelorscriptie is een uitgebreid onderzoek dat je doet voor een opdrachtgever, waarbij je hen helpt om een probleem op te lossen. Het schrijven van een scriptie is intensief en vergt veel doorzettingsvermogen, concentratie en motivatie. Vooral dat laatste is soms lastig, wetende dat je er (minimaal) een aantal maanden mee bezig zult zijn. Om je een steuntje in de rug te geven bij het schrijven van een bachelorscriptie hebben we hieronder 5 tips & tricks voor je verzameld die je een eind op weg kunnen helpen.

 

1. Blijf jezelf motiveren

Misschien is deze tip redelijk voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk… Blijf jezelf motiveren! Het schrijven van een scriptie duurt lang, vaak enkele maanden of soms zelfs een jaar, en daarin zul je ongetwijfeld momenten hebben dat je het even niet meer ziet zitten en je de motivatie kwijt bent. Juist dan is het belangrijk om jezelf te blijven herinneren aan het einddoel: het behalen van je diploma. Denk eraan hoe trots en voldaan je zult zijn op het moment dat je te horen krijgt dat je je scriptie gehaald hebt en je dus je diploma mag ophalen!

 

2. Maak een realistische planning

Een tweede tip tijdens het schrijven van je scriptie is het maken van een realistische planning. En vooral het woord ‘realistisch’ is hier belangrijk. De grootste valkuil met een project zoals een scriptie is het maken van een niet haalbare planning. Als je van start gaat maak je waarschijnlijk heel optimistisch een planning voor jezelf zodat je lekker vroeg klaar bent en dus niet in tijdnood komt. Maar het is onmogelijk om van tevoren overal rekening mee te houden. Er gaan ongetwijfeld dingen zijn waar je langer mee bezig bent dan gepland of dingen die je opnieuw moet doen. Zorg er dus altijd voor dat je in je planning ook genoeg tijd vrijmaakt voor onverwachte taken. Zo valt niet je hele planning in het water als je één onderdeel niet haalt.

 

3. Zorg voor genoeg afleiding en ontspanning

Hoewel focus en concentratie onwijs belangrijk zijn als je een bachelorscriptie aan het schrijven bent, is afleiding en ontspanning dat ook. Als je dag in dag uit alleen maar bezig bent met je scriptie loop je op een gegeven moment vast. Je zit er dan zó in dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dingen die heel logisch zijn compleet langs je heen gaan. Zorg daarom voor genoeg afleiding en ontspanning! Ga lekker sporten, plan een avondje in met vrienden én neem tussendoor genoeg pauzes.

 

4. Kies het juiste onderwerp

Dit hangt natuurlijk helemaal af van het bedrijf waar je een scriptie voor schrijft. Het kiezen van het juiste onderwerp kan best lastig zijn. Welk onderwerp is maandenlang interessant genoeg voor jezelf en voor je opdrachtgever? Is het diepgaand genoeg voor school? Kun je er genoeg over vinden in literatuur? Is het actueel genoeg? Kortom, meer dan genoeg dingen om over na te denken. Als we je één tip mogen meegeven bij het kiezen van het juiste onderwerp: wees zo specifiek mogelijk. Waar veel studenten de fout mee ingaan is het kiezen van een te breed/groot onderwerp. Hoe specifieker je onderwerp, hoe meer je kunt afbakenen, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt.

 

5. Scriptiebegeleiding

Loop je nou echt vast en weet je even niet meer wat je moet doen? Dan is scriptiehulp misschien wat voor jou! Als de begeleiding vanuit school of je opdrachtgever te wensen over laat, biedt een scriptiebegeleider uitkomst. Je schakelt dan een extern bedrijf in dat jou kan helpen met het schrijven van je scriptie. In welk vakgebied je ook zit, wat je onderwerp ook is, je scriptiebegeleider wordt zorgvuldig voor je uitgekozen. Dit zijn afgestudeerde academici die meer dan genoeg ervaring hebben en jou op allerlei gebieden kunnen helpen. Hoe handig!