Afstuderen, iets waar veel studenten naar uitkijken en naar opkijken tegelijk. Je mag namelijk enorm trots zijn als je het gehaald hebt, alleen de weg ernaartoe is niet altijd even leuk. Veel studenten hebben op weg naar de afstudeer hoed wel minimaal één mental breakdown of doen langer over het afstuderen dan dat ze over de rest van de studie hebben gedaan. Of het nu een scriptie is, een afstudeerstage, een assessment of een andere vorm van afstuderen, het is geen appeltje eitje. Daarom kunnen een aantal tips voor het afstuderen vast geen kwaad!

 

Afstuderen | Tips voor een goed humeur

Misschien dacht je dat die mental breakdowns onvermijdelijk zijn tijdens je afstudeerperiode. We zullen er niet over liegen dat het een stressvolle periode is. Maar een mental breakdown of het chagrijnig zijn van een aantal weken hoeft echt niet nodig te zijn. Als je de volgende tips volgt voor een goed humeur kom jij met zo min mogelijk stress je afstudeerperiode door.

1. Maak een planning voor je afstudeeropdracht

Een planning is echt de key tegen stress tijdens je afstuderen. Wanneer jij een goede planning hebt en deze opvolgt, kom je niet in een tijdnood. En wat levert meer stress op dan tijdnood? Stel tussentijdse deadlines op zodat het eigenlijk allemaal kleine projectjes zijn over hetzelfde onderwerp. Dit geeft ook overzicht in je hoofd. Het hoeft namelijk helemaal niet erg te zijn om te werken aan je afstuderen. Het kan een hartstikke leuk project zijn, zolang je er maar niet 24/7 aan hoeft te zitten. Wanneer jij de hele afstudeerperiode een paar dagen in de week aan je afstudeeropdracht zit, heb je nog genoeg tijd over om leuke dingen te doen met dat goede humeur. Kleine tip: plan ruim. Er is een kans op tegenslagen en dan loop je niet meteen heel erg achter op je planning.

2. Maak tijd voor ontspanning

Als je jouw planning goed opgesteld hebt, kun je nog genoeg tijd vrij maken voor leuke dingen. Het is namelijk heel goed voor je concentratie en prestaties als je je gedachten soms even verzet. Ook voor je mentale gezondheid is het niet goed om dagenlang bezig te zijn met je afstuderen. Doe iets dat voor jou ontspannend is: uitgaan, gamen, muziek luisteren of iets anders.

3. Schrijf dingen op

Als je ergens mee in je hoofd zit of als je nog dingen hebt die je binnenkort wil gaan doen, schrijf ze op. Zo kun je deze dingen uit je hoofd zetten doordat je weet dat je ze nu niet gaat vergeten. Op deze manier kun je extra vrolijk en ontspannen zijn als je even iets anders gaat doen dan aan je afstuderen werken.

 

Afstuderen | Tips voor motivatie

Een afstudeeropdracht duurt vaak een paar maanden, de perfecte tijd dus om alles uit te stellen en ongemotiveerd te zijn. Misschien ben je aan het begin gemotiveerder dan aan het einde door de stress, maar hoe hou je die motivatie vast?

4. Kies een onderwerp voor je afstuderen dat je leuk vind

Natuurlijk moet een onderwerp relevant zijn, maar je moet niet vergeten dat jij hier maanden mee bezig moet zijn. Kies dus een onderwerp dat je echt leuk vindt en interesseert, zo blijf je veel langer gemotiveerd!

5. Beloon jezelf

Als je de eerste tip hebt gevolgd, heb je voor jezelf tussentijdse deadline staan. Probeer je na zo’n deadline te belonen met iets leuks. Zet bijvoorbeeld een deadline op een vrijdag en plan een leuk festival op zaterdag. Als je het dan niet gehaald hebt kun je daar niet heen. Probeer een beloning te zoeken die jou motiveert. Je kunt ook denken aan een lekker avondje uiteten of het kopen van nieuwe kleren.

6. Deel je deadline met mensen tijdens het afstuderen

Eén van de beste motivaties is sociale druk. Vertel aan je moeder, huisgenoot, vrienden of afstudeerbegeleider wanneer je jouw deadlines hebt gezet. Dan gaan zij er natuurlijk naar vragen, waardoor jij je bezwaard voelt om te zeggen dat het niet gelukt is. Ook kun je hen betrekken in jouw beloningen.

 

Afstuderen | Tips voor je afstudeeropdracht

Naast een goed humeur en motivatie is het behalen van je afstuderen natuurlijk ook niet onbelangrijk. Met de onderstaande tips sta jij zo met die afstudeer hoed op de foto.

7. Hou de kleine klusjes bij

Bij een afstudeeropdracht komen vaak veel kleine klusjes kijken. Denk aan het in de goede vorm zetten van je bronnen, je inhoudsopgave bijhouden, je interviews transcriberen of je tabellen nummeren. Wij adviseren om dit tijdens je onderzoek al die tijd bij te houden. Het zou zonde zijn als je dit allemaal laat liggen en je dit aan het einde moet doen in die stressvolle eindfase. Je kan hier namelijk wel punten op laten liggen.

8. Laat andere het nalezen

Doordat je zelf al maanden bezig bent met een afstudeeropdracht of scriptie, zie je soms zelf de fouten niet meer. Daarom kan het heel waardevol zijn om het iemand anders eens door te laten lezen. Vraag of ze willen checken op spelfouten, grammatica en of zij het verhaal begrijpen.

9. Kijk af bij anderen

Dit bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, want dat zou plagiaat opleveren. Maar kijk eens op Google naar eerdere afstudeeropdrachten. Check hoe zij iets hebben aangepakt of opgeschreven hebben en pas dit toe op jouw onderwerp. Dit kan enorm helpen als je ergens even niet uitkomt.

 

Hopelijk haal jij met deze tips zorgeloos je afstuderen, en kun je daarna heerlijk genieten van je misschien wel laatste lange zomervakantie!